dinsdag 14 april 2015

Greenroom.be: Wine & Dine

Foto: Bart Billen


GOESTING nr. 1 (woensdag 18/3/2015)

Geen zin hebbende om op een vrijdagavond terug naar Brussel te rijden gaan we iets eten in Greenroom.be gelegen in Perk of all places. Het is de nieuwe annex van Wineroom.be, de wijnhandel waarmee alles begon. We zijn de eerste gasten die toekomen aan het wat afgelegen herenhuis langs de steenweg en drinken in de Bar & Store (de Wineroom) een Belgische gin tonic, Madame een Double You en ik een Biercée (€12/st). Daarna nemen we plaats in de eetzaal (de Greenroom vanwege het zicht op de groene Perkse open ruimte) met kort naast elkaar geplaatste stevige bistrotafels en een galmende akoestiek. De baseline die hier wordt gebruikt als sales pitch om kleine porties aan stevige prijzen te verkopen is 'Wine & Dine': er wordt geen onderscheid gemaakt tussen voor- en hoofdgerechten, het zijn allemaal gerechtjes, kleiner dan een normaal voorgerecht. Je moet enkel het aantal gerechtjes kiezen (van twee -€32- tot vijf -€74- gerechtjes) die je dan vrij uit de kaart mag kiezen. Voor oesters en langoustines komt er wel nog een supplementje van €6 bij. Wij gaan voor twee gerechtjes en een dessertje (€42). Terwijl er nog quasi niemand in de eetzaal zit, duurt het lang eer onze eerste gerechtjes erdoor komen. Die zijn wel lekker. Een perfect gepocheerd hoeve-ei op een toast van brioche met handgepelde garnalen en een heerlijke mousseline van geitenkaas voor mijn eega en drie stukjes mooie vette gravad lax met venkelzaad en quinoa voor Bibi. We drinken hierbij een meer dan correcte chardonnay 2012 (€23,70) van Louis Latour uit de Ardèche. Oh ja, de platte keivormige pistoletjes zijn van gisteren. Foei! Ondertussen zit de zaak vol en draaien ze in de keuken helemaal in de jus. Tom Petty zong The waiting is the hardest part. Inderdaad dat blijkt andermaal als de tweede gerechtjes opgediend zijn. Tegenover mij staat er een vol au vent van Mechelse koekoek en kalfszwezerik op tafel. De spie suprême van Mechelse koekoek is lekker. Enkel het stukje zwezerik had gerust wat krokanter mogen gebakken zijn. Op mijn bord liggen drie stukjes gebakken kangoeroe met een champignonragout, krokante sla en gnocchi. Skippy heeft verrassend smaakvol, mals vlees en is super saignant gebracht. De gnocchi hebben een bizarre damschijfvorm en zijn gebakken. Het glas Australische 'The Scribbler' 2010 (€7,20) huiswijn is voor een wijnwinkel een schande. Ze hebben hier zulke mooie, betaalbare wijnen in de winkel liggen. Waarom die niet per glas aanbieden? Hiervoor moet er enkel in een enomatic (waarbij de wijn niet oxideert) worden geïnvesteerd. De desserts zijn een mislukking. Café glacé is verworden tot milkshake en de gemarineerde bloedappelsien met crème van chocolade en munt, boekweitsigaar en gel van yuzu is niets meer dan een mignardise. De koffie is zeer goed, maar ik verslik er mij in als ik de rekening onder ogen krijg: €147,90. De sales pitch werkt, want dit is volgens mij de helft te veel.

Conclusie: Lekkere bistro annex wijnwinkel met foute prijskwaliteitverhouding.

Eten: 7/10
Bediening: 6/10
Comfort: 6/10

Globale beoordeling: *** (goed)

Type: eethuis
Keuken: Belgisch-Frans
Specialiteit: bistrokeuken
BTW-bon: tjek
Wi-Fi: nope

Greenroom.be
Vilvoordsesteenweg 82
1820 perk
02 303 44 41
info@greenroom.be
www.greenroom.be
 
Dit is de 3.000-teken versie. Er werd een versie van 1.700 tekens op papier verspreid.
Ik heb vernomen dat de chef er een paar dagen niet goed van is geweest. Ja, ik dus ook niet van die €147,90.
Op de GOESTING website staat een commentaar van Yvan die duidelijk de nuance niet verstaat tussen een bistro en een bistrokeuken. Het gaat hier dus niet om een bistro met een bistro-inrichting en de daarbij horende bistrokeuken. De gerechten die in dit eethuis (officieel zou het een wijnbar zijn, quod non) worden geserveerd ressorteren volgens mij wel degelijk onder de term 'bistrokeuken'. Vandaar. Dat de chef bekwaam is trek ik op geen enkel moment in twijfel. Daarnaast schrijft Yvan dat hij de formule renoverend vindt. Hij zal waarschijnlijk eerder innoverend bedoelen. Eigenlijk begaat hij hier een lapsus lingua want in feite gaat het inderdaad gewoon om een renovatie van de aloude drie gangenformule. Deze formule werd gewoon heringepakt in een nieuw concept met kleinere porties aan hoge prijzen. Dus dat van die correcte prijskwaliteitverhouding (als het dat is waar 'prijzen in verband met kwaliteit' op slaat) klopt niet. Ik vond het inderdaad vervelend die heringepakte drie gangen formule, zeker als je voor die kleine gerechtjes lange wachttijden moet doorstaan. Mirakels bestaan inderdaad niet: QED.
--------------------------------------------------------------------------------

Yvan - 18/04/15 11:33 4/5 Is helemaal geen bistro stijl!! Wel heel lekkere hedendaagse keuken met de nadruk op verse producten. De formule is eindelijk eens renoverend en iets anders dan de vervelende traditionele voor-,hoofd- & nagerecht combinatie. Prijzen in verband met kwaliteit en vooral bekwaamheid, mirakels bestaan niet!!!!


Seeing is believing


Gepocheerd lopend hoeve-ei, gravad lax en oud brood


Mechelse koekoek en Skippy


Mislukte desserts


Geen opmerkingen:

Een reactie posten