vrijdag 1 mei 2009

Le Pré Salé: De nieuwe mosselen zijn gearriveerd

LET OP: dit restaurant is overgenomen!

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 170 (woensdag 05/09/2007)

Het mosselseizoen is al twee maanden bezig. Hoog tijd om ze te gaan monsteren met vrouw en zoon. Restaurant Le Pré Salé aan de Vlaamsesteenweg is de ideale plek om dat te doen. Het restaurant dateert uit 1968, maar werd 5 jaar geleden overgenomen door John Lerinckx, een echte Brusseleir. Chef Arthur Martin bleef op post in de open keuken. Het interieur werd behouden omdat contractueel niet aan de betegeling van de eetzaal, die dateert van toen hier nog een frituur was gevestigd, mag worden geraakt. Er zit een gemengd publiek van oudere koppels, gezinnen, ja zelfs Amerikaanse toeristen.

Als voorgerecht opteren we voor paling in ’t groen (€ 13). Zoonlief gaat de kaaskroketten (€ 9) testen. Daarna mosselen natuur (€ 21), geen camouflage met witte wijn, room of look voor ons. Het nageslacht opteert voor ballekes in tomatensaus (€ 12,50).
We drinken hierbij een Sancerre Joseph Mellot La Chantellenie 2005 (€ 34,5). Het is een correcte wijn, echter wel iets te duur geprijsd. Opvallend is dat de producent de durf heeft om op zijn etiket toe te geven dat er sulfiet aan is toegevoegd. Nu ja, sulfiet in wijn is en blijft spijtig genoeg een noodzakelijk kwaad.
Het brood dat op tafel wordt gezet is bruin boerenbrood met een dikke geurige korst. De notensmaak duidt aan dat de bakker zijn stiel kent.

Plots hoor ik 'PING!'. Oh neen, een microgolfoven. Tot mijn verbijstering zie ik onze porties paling in ’t groen uit de microgolfoven gehaald worden en in een pan op het vuur gekwakt om te worden afgewerkt. Diepvries dus! Het blijkt er dan ook naar te smaken. Papperige paling in een smaakloze groene saus.
De vierkante kaaskroketten daarentegen zijn súúúper laat de overkant weten. Top 3 in Brussel en hij kan het weten. Bruin krokant gebakken met een dikke korst en smeuïge kaas die tenminste naar kaas smaakt.

De mosselen natuur maken alles echter dubbel en dik goed. Dat is het dus. Eten en drinken tegelijkertijd. Een bomvolle dampende mosselkasserol met enkel mosselen, selder en ajuin plus laurier en peterselie en goed peperen natuurlijk. De ietwat oranje gele mosselen van het type ‘super’ zijn juist groot genoeg en perfect gekookt. De smaak is vol en sappig. De frieten die erbij komen zijn duidelijk zelf gesneden en ter plaatse tweemaal gebakken. Ja, hier is inderdaad ooit een frituur geweest. De ‘roots’ worden in ere gehouden.
De ballekes in tomatensaus blijken 4 grote bouletten van eerste kwaliteit gehakt te zijn in verse tomatensaus met een tikje ajuin in. Een aanrader. Hoe dikwijls kan er immers niet worden getwijfeld of er wel vlees zit in bouletten die men krijgt voorgeschoteld?

Na de kasserol helemaal leeggelepeld te hebben zweet ik als een paard. Een dessert kan er dan ook niet meer bij. Te zien aan de kaart moet je daarvoor trouwens niet naar hier komen.

De conclusie is eenvoudig. In de Pré Salé moet je gewoonweg mosselen natuur bestellen samen met een pint of twee. De rekening bedraagt dan net geen € 25 per persoon. Lekker en goedkoop.

Conclusie: Beste prijs-kwaliteitverhouding voor mosselen in Brussel.

Eten: 7/10
Bediening: 8/10
Comfort: 6/10
Globale beoordeling: *** (goed)

Type: restaurant
Keuken: Belgisch
Specialiteit: mosselen

Le Pré Salé
Vlaamsesteenweg 20
1000 Brussel
02 513 65 45

Dit is de recensie waarmee ik gesolliciteerd heb bij Nancy Van Houte op 16 juli 2007. De rest is geschiedenis. In een herwerkte versie werd het mijn eerste gepubliceerde artikel in ZONE02/ nr. 170 van woensdag 5 september 2007.
Eerste artikel en al prijs: de eigenaar belt furieus naar de redactie om te melden dat ik lieg. Dat van die microgolfoven is natuurlijk niet waar. Dat ze met facturen kunnen bewijzen dat er 50 kg paling per week wordt ingekocht. Kan wel zijn, maar daarmee bewijzen ze niet dat de paling in 't groen niet is ingevroren geweest.
Trouwens dit restaurant won de Bronzen Vork in 2009. De drie laureaten van de eerste Gouden Vork-award 2009 zijn restaurants die ik in 2008 (Hof ten Eenhoorn -1ste laureaat- en Den Antrekoot -2de laureaat-) en zelfs in 2007 (Le Pré Salé -3de laureaat-) heb besproken. Geen goed idee van de redactie om op de 'the long list' van de Gouden Vork 2009 ook restaurants besproken in 2008 en 2007 te zetten.
Op de ZONE02/FR website staan vijf commentaren die het nogmaals mooi samenvatten. Op de ZONE02/NL website staat zelfs elf commentaren, waarvan de laatste uiterst negatief is. Is er iets aan het veranderen?
--------------------------------------------------------------------------------

Fernand Sonck - 19/10/2009 09:22:53 5/5 Les meilleures moules de Bruxelles ! Accueil chaleureux et service impeccable. A recommander.

--------------------------------------------------------------------------------

Waegeman Magda - 18/10/2009 21:53:40 5/5 Très bon restaurant de la bonne cuisine Bruxelloise les moules les ballekes sauce tomattes et frites le stoemp etc.......mmm

--------------------------------------------------------------------------------

Yvo - 30/09/2009 16:45:37 5/5 Très bon restaurant plein de charme bruxellois avec une cuisine simple mais de qualité et tjs avec le sourire de toute l'équipe.

--------------------------------------------------------------------------------

asvestaris - 29/09/2009 19:25:13 5/5 Cuisine impeccable. Bon restaurant.

--------------------------------------------------------------------------------

dewael - 30/01/2009 18:06:40 4/5 cuisine simple mais bonne, on goute la qualité des produits . acceuil sympa, cadre original.

--------------------------------------------------------------------------------

xaviier - 17/09/10 11:41 3/5 De bediening is heeeel onvriendelijk, mosselen waren matig en zeker niet in overvloed, er zijn betere mosselrestaurants in Brussel.

--------------------------------------------------------------------------------

Peter - 26/11/09 22:33 3/5 Vanavond in Le Pré Salé gaan eten aan een tafeltje van twee, op 10 cm van het buurtafeltje. De sfeer vond ik maar zo-zo, kort op elkaar gepakt, veel te fel verlicht. Ik heb de choucroute besteld, die lekker was, maar ook stevig geprijsd (21 euro). Uiteindelijk is choucroute met varkensvlees alles behalve een culinair hoogstandje. Enfin, mijn fout, had het niet mogen bestellen, maar de goesting nam de overhand :-). Witte huiswijn was ok. Mijn vriend had de paardensteak. Was perfect gebakken, zeer lekker, net als de frieten. Peperroomsaus was ok. Groenten hoorden er blijkbaar niet bij (suppl. van vier euro), wat ik eigenlijk altijd jammer vind.De bediening was vriendelijk en snel, zeker gezien de drukte.Al bij al vind ik Le Pré Salé niet slecht, maar toch wat overschat.

--------------------------------------------------------------------------------

Marian - 5/11/09 19:49 4/5 Met man en 3 vrienden hier heerlijk gegeten. Eerlijke gerechten met zuivere smaak; Helemaal in overeenstemming met de uitstraling van het interieur en de bediening.

--------------------------------------------------------------------------------

Hanssen Claudine - 30/10/09 9:54 4/5 Buitengewoon lekker!

--------------------------------------------------------------------------------

Lanckmans Michel - 29/10/09 15:07 5/5 Ik kan hier heel wat kwijt, maar ik raad je aan het zelf te gaan proeven. Mmm ...

--------------------------------------------------------------------------------

Frederic Wiels - 29/10/09 14:02 5/5 Als je hier van de zuurkool hebt geproefd, dan pas weet je wat echte zuurkool is. Keep on doing the good work

--------------------------------------------------------------------------------

De Graeve Adeline - 29/10/09 13:37 4/5 resto ziet er tof uit - voorzeker een aanrader om er mosselen of choucroute te smullen

--------------------------------------------------------------------------------

Nathalie Michiels - 29/10/09 13:13 4/5 Op en top brusselse ambiance en bovendien heerlijke Choucroute !

--------------------------------------------------------------------------------

jeal cox - 29/10/09 13:04 5/5 prijs /kwaliteit is zeer goed !

--------------------------------------------------------------------------------

Bénédicte Schietse - 29/10/09 12:39 5/5 De beste zuurkool ooit.Lekker en gezond.

--------------------------------------------------------------------------------

Waegeman Magda - 18/10/2009 21:42:24 5/5 Altijd lekker gegeten. Aantrekkelijke kaart met als specialiteit mosselen,vriendelijke bediening... een echte aanrader. Kort omschreven zeer lekkere keuken en vriendelijke bediening.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen