vrijdag 13 februari 2015

L'Atelier de Michel D: Culinaire hoax

LET OP: dit restaurant bestaat niet meer!

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 195 (woensdag 17/9/2008)

‘The talk of the town’ van deze zomer is L’atelier de Michel D in het hartje van Brussel. Dat wil ik met Madame wel eens uittesten. Het restaurant is gevestigd in het pand waar, voor zijn verhuis naar het Sint-Katelijneplein, Jaloa zat. Chef Michel Dukissis heeft een mooie pedigree waaronder de prijs Prosper Montagné voor beste kok 1997. Hij bevindt zich op de erelijst in het gezelschap van schoon volk, de twee Pierres: Romeyer en Wynants. Tot voor een paar jaar had hij zijn eigen restaurant 'Michel D' in Sint-Genesius-Rode. Maar omdat Mozes niet naar de berg wilde komen, moest de berg naar Mozes gaan. Als we binnenkomen, merk ik dat de stikker van de Michelingids 2007 van Jaloa nog aan de deur hangt. Oeps, vergeten zeker? De gastvrouw meldt dat we kunnen kiezen tussen het menu du marché en het menu Michel D. ‘Ja maar, wij zouden ‘à la carte’ willen eten’. ‘Dat gaat niet want de chef is pas vanmorgen teruggekomen uit vakantie’ is hierop het antwoord. Alle begrip hiervoor, maar daar hebben we geen zin in en misschien was dit best ook gemeld bij het reserveren. Het is ondertussen al kwart voor negen en we gaan dan maar ergens een pizza eten. Drie dagen later keren we terug en de gastvrouw schrikt duidelijk als ze ons opnieuw ziet binnenkomen. Tot onze verbazing zijn de ‘à la carte’ voor- en hoofdgerechten, die wel nog op de website staan, van de kaart verdwenen. Links op de kaart staan de twee menu’s en rechts de desserts ‘à la carte’. Die laatste blijken voor klanten te zijn die het dessert van een menu niet wensen. Begrijpe wie kan… Oh ja, er is ook nog een papiertje met vier (schaamlap)suggesties. Als we duidelijk maken dat we ons bij dit alles toch wel wat vragen stellen, zegt de ober net iets te assertief: 'dit een menurestaurant met maar twee menu's'. We vallen achterover van verbijstering. Bon, het menu du marché (€45 incl. wijnen) dan maar. Op de website wordt dit als een viergangenmenu aangekondigd. Blijkt dat de amuse gueule wordt meegeteld als gang. Als voorgerecht eten we lijngevangen zeebaars met een rivierkreeftroomsaus. Hier is duidelijk een Prosper Montagnélaureaat aan het werk. De zeebaars is perfect op het vel gebakken. Superkrokant vel en nog een tikje glazig visvlees. Madame meldt tussendoor dat in één van de damestoiletten het licht niet werkt en in het andere er geen toiletpapier voorhanden is. Als hoofdgerecht krijgen we een stuk rundvlees overgoten met een bordelaisesaus. Dat is nodig want het vlees heeft geen smaak. We hadden als bakwijze saignant doorgegeven maar dit is bleu. Als ik mijn Laguiole mes tevoorschijn haal, komt de ober iets later met ook zo’n mes voor Madame aanzetten. Aan de tafel naast ons kunnen ze hier niet mee lachen, want zij hebben het moeten doen met een gewoon mes. Het dessert is een hedendaagse versie van de jaren tachtig klokborden met sorbets en vers fruit. Hadden we maar een dessert ‘à la carte’ moeten kiezen. Met water en koffie erbij betalen we €101 voor deze rip off.

Conclusie: In een bedrijfskantine zijn er meer keuzemogelijkheden. Het ergste is echter de valse informatie.

Eten: 6/10
Bediening: 5/10
Comfort: 4/10

Globale beoordeling: ** (matig)

Type: restaurant
Keuken: Frans
Specialiteit: -

L'Atelier de Michel D
Oud Korenhuis 31
1000 Brussel
 
Met originele conclusie, want het is geen foute maar wel degelijk valse informatie.
Ik snap nog altijd niet waarom ik voor de bediening 5/10 heb gegeven! Dit had zonder meer 2/10 moeten zijn en dus was dit werkelijk maar * waard. Mijn excuses hiervoor. Trouwens, dat dit restaurant failliet ging is pure culinaire gerechtigheid. Het was gewoon een poging om een tweede Rue des Bouchers op te starten aan de andere kant van de Grote Markt. Gerechtigheid is geschied. Erna opende hier het restaurant 'Philépat' maar dat is ook alweer verdwenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten