zondag 8 februari 2015

Le Tassili: Couscouskreten

LET OP: dit restaurant bestaat niet meer!

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 193 (woensdag 20/8/2008)

Wezembeek-Oppem: zijn Brusselse kerkhoven, zijn Duitse school en zijn niet-benoemde burgemeester. Dat zou op een welkomsbord naast de weg kunnen staan om deze faciliteitengemeente voor te stellen. Maar restaurants in Wezembeek-Oppem? Als we de gastronaut aan het communautaire front willen gaan uithangen, zullen we de nodige research moeten doen. Zo komen we uit op Le Tassili, een Algerijns restaurant. Het verwijst naar Tassili n'Ajjer, het hoogplateau met een maanlandschap en één van de belangrijkste gehelen van voorhistorische grottenkunst ter wereld. Le Tassili is duidelijk een restaurant in een slaapdorp, want het is enkel ’s avonds open. Bij het bestuderen van de website blijkt dat de tajiines zeven uur op voorhand dienen te worden besteld. Bij het vastleggen van de reservatie bestel ik een tajiine ‘Epaule d’agneau à la Berbère et légumes’ (€16 op de website) voor Madame. Bij aankomst kies ik voor een couscous royale (€18,50). Op de wijnkaart staan enkele Algerijnse rode en rosé wijnen. De Algerijnse wijnproductie is door de gevolgen van de onafhankelijkheid in 1962 en invloed van het fundamentalisme sinds 1992 bijna volledig verdwenen. De beste rode wijnen zijn die van de côteaux de Mascara in de Oran provincie. Omdat het warm is, kiezen we voor een gris d’ Algérie van het domein Benchicao (€22,50). Een vin gris is een drostlessende zeer bleke rosé, bijna een witte wijn. Aan de omhoogschuifbare horizontale vensters en de paravent voor de toog kan je zien dat dit vroeger een dorpscafé was. Nu is het interieur een evocatie van een bedoeïenentent met een tentgewelf tegen het plafond. Centraal hangt een knoert van een kitschluchter, zoals je die enkel in de Brabantstraat kunt vinden. De tajiine is zeer correct. De lamsschouder smaakt intens en als groenten zijn er groene bonen, erwtjes, artisjokbodems en tomaten in verwerkt. Alleen hoort hier heerlijk Maghrebijns brood bij geserveerd te worden en geen afbakstokbrood. Daar we gezworen hebben nooit meer afbakbrood te eten, ben ik genoodzaakt om wat couscous over te hevelen naar de tajiine zodat de saus kan worden gedraineerd. Wat de couscous royale betreft zijn er geen klachten. Het is inderdaad een royale portie vlees met twee merguez, een lamsbrochette, een lamsribbetje en een kippenbout. De couscous is perfect gestoomd. Alleen had ik graag wat rozijnen gehad om het pikante van de harissa, die ik altijd rijkelijk in de grote sauspollepel oplos, te compenseren met een zoete toets. In de groetensaus zitten stukken wortel, aardappel, ajuin, courgette en kikkererwten. We zijn voldaan en nemen een muntthee (€5) die van op een halve meter hoogte wordt ingeschonken. Een paar druppels oranjebloesemwater als zoet- en geurstof perfectioneren deze afsluiter. Op de rekening van €69,50 blijkt de tajiine €18,50 te kosten, waaruit we afleiden dat de website niet up-to-date is. Dit wordt nog eens bevestigd als blijkt dat er enkel met Bancontact kan worden betaald en niet met Visa.

Conclusie: Correct couscous- en tajinerestaurant in een stuk Brusselse rand waar de horeca bijna afwezig is.

Eten: 6/10
Bediening: 6/10
Comfort: 6/10

Globale beoordeling: *** (goed)

Type: restaurant
Keuken: Algerijns
Specialiteit: couscous, tajines

Le Tassili
Joseph de Keyserstraat 25
1970 Wezmbeek-Oppem
 
Met mijn originele conclusie. Ook geef ik hier als specialiteiten couscous en tajines op. Deze mogelijkheid bestaat niet in de Editor van De Persgroep.
De titel komt natuurlijk van het lied 'cous-cous kreten' van De Kreuners (mijn schrijfwijze is beter, niet?).
Dat dit restaurant niet veel later definitief de deuren sloot was niet verwonderlijk. Wij waren de enigste klanten van heel de avond. Dat neemt niet weg dat het verdienstelijk goed was.
Een niet-benoemde burgemeester? Wat was dat weer?
Met dit artikel werd mijn eerste jaar als culinaire recensent afgerond. 42 recensies voor ZONE02/ en 3 voor Goed Gevoel. Later zou blijken dat door de bankencrisis die voor de deur stond dit aantal meer dan gehalveerd zou worden naar 20 per jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten