zondag 7 juni 2009

Het Warm Water: Bruxelles s'eveille

LET OP: dit eethuis is overgenomen!

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 177 (woensdag 05/12/2007)

‘Waar kunnen we in Brussel ontbijten nadat we onze dochter hebben afgezet in het Zuidstation?’ was de vraag van Luc en zijn echtgenote? Even nadenken, juist ja, in Het Warm Water in de Marollen natuurlijk. We koppelen het nuttige aan het aangename en wandelen eerst over de rommelmarkt van het Vossenplein. Het is altijd een evenement om op een zaterdagmorgen om 7u30 de opbouw ervan mee te maken. Het meest excentrieke dat we tegenkomen, is een berg tweedehandsschoenen. Gesteld dat je al gedragen schoenen zou willen aandoen, dan nog is het quasi onbegonnen werk om de tweede schoen van een paar terug te vinden.
Als we in Het Warm Water aankomen is het nog schemerdonker. Brussel begint wakker te worden. Het Warm Water bestaat sinds 1993 en een paar jaar geleden is Lieve Polet met haar zaak drie huizen hogerop verhuisd omdat het te klein was geworden. De naam verwijst naar het werm woeter dat huisvrouwen uit de Marollen zonder gasaansluiting in de kaffeihoeize gingen kopen. Het interieur ademt een nostalgische mei ’68 sfeer uit. Er is trouwens iedere donderdag cabaret in ’t Brussels met ‘t Crejateef Complot. Terwijl we ons ontbijt kiezen, luisteren we naar een prachtig cello concerto van Bach.
De specialiteit in Het Warm Water is Boestring (€8) oftewel gerookte haring, uniek in Brussel. Niet echt iets om ’s morgens te eten. Vandaar dat mijn tafelgenoten een uitgebreid minneborre ontbijt(€6,60) bestellen en ik een Brussels ontbijt (€6,60). Het minneborre ontbijt (€3,30) bestaat uit kaas of vlees of pindakaas, brood, boter en een kop koffie. Het wordt uitgebreid met twee van de volgende mogelijkheden: een ei, fruit, vers fruitsap of een chocoladereep. Het Brussels ontbijt bestaat uit fijne Brusselse vleeswaren (één soort), ettekees (zachte gerijpte kaas zonder korst) met peer of pottekees (mengsel van platte kaas, schepkaas -zachte gerijpte kaas met gewassen korst- en sjalotten), brood, boter en een kop koffie. Mijn gasten kiezen voor kaas en de chocoladereep, ik voor de kipkap (met ajuin gemalen nog bruikbare restjes varkensvlees die overblijven na bereiding van geperste kop, in Brussel ook wel eens ket genoemd) en de ettekees met peer. Alles is super vers maar de porties lijken uit Madurodam te komen. Ik bestel al direct maar een spiegelei (€2) bij als blijkt dat de kipkap niet te eten is. Ik proef pure gelatine en geen vlees. Pijnlijk daar Luc bij Gold Meat Belgium werkt dat net gespecialiseerd is in aspicproducten zoals kipkap. De microportie ettekees met peer is heerlijk. Bij de ettekees zijn er niet alleen stukjes peer maar ook witloof en rozijnen toegevoegd. Het resultaat is mooi uitgebalanceerd. Bij de koffie komt een stukje cake met kaneel. We betalen €21,80 voor dit ontbijt en vragen ons af waarom we plots zin hebben om naar Mini-Europa te gaan?
Als we buitenkomen, is het volop dag en zijn we blij dat we voor de verandering eens niet onze zaterdagvoormiddag al luierend in bed hebben doorgebracht. Carpe Diem.

Conclusie: Dé Brusselse plek om te ontbijtenmet ook boestring op de kaart. Alleen zonde van de kleine porties.

Eten: 6/10
Bediening: 8/10
Comfort: 6/10

Globale beoordeling: *** (goed)

Type: eethuis
Keuken: Belgisch
Specialiteit: ontbijt

Het Warm Water
Vossenstraat 25
1000 Brussel

Dit was de tweede maal dat de ZONE02/ computer mij liggen had. Dit had echt maar ** (matig) i.p.v. *** (goed) mogen zijn. Eigenlijk had ik voor de keuken maar 5 i.p.v. 6 op 10 mogen geven. Luc vond trouwens ook dat het maar matig was. Dit artikel was eigenlijk maar gepland voor ZONE02/ nr. 179, maar omdat Smoss haar deadline voor één van haar artikels niet had gehaald, moest het nu al verschijnen samen met dat over Basíl & co en Vande Sande.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten