vrijdag 13 februari 2015

Xu Ji: The right stuff

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 196 (woensdag 1/10/2008)

Ik ben al jaren op zoek naar een authentiek Chinees restaurant waar je iets anders te eten krijgt dan kroepoek en van alles, het doet er eigenlijk niet toe wat, in zoetzure saus. De ‘met lijst of flietjes?’ vraag is trouwens ook niet aan mij besteed. Je voelt mij al aankomen, ik heb prijs. Xu Ji is een restaurant waar de Belgische klanten in de minderheid zijn. Hier komen Chinezen eten als hun eigen restaurant gesloten is. Het ligt in het Brusselse Azian town dat tussen de Sint-Katelijnestraat en de Jules Van Praetstraat als Chinese kool groeit. Phuong Ngoc, één van de diensters, is geboren en getogen in Oostende en het is wel grappig om hier in het Nederlands met een Oostends accent bediend te worden. Zij serveert ons als amuse bouche een kommetje met gekruide zonnepitten en gebrande pindanoten. Vooraan op de kaart staan de obligate genummerde Chinese gerechten en menu’s. Het is echter achteraan dat we the right stuff vinden. De authentieke (ongenummerde!) gerechten staan in het Chinees geschreven, gelukkig met een Franse vertaling. We beginnen met een kleine traditionele Wan Tan soep (€4). In deze bouillon met echte paksoi (geen Chinese kool), Chinese champignons en vreemdsoortige broodkorstjes zitten een vijftal ravioli gevuld met varkensvlees. De grote versie (€7) is zeker een maaltijd op zich. Vervolgens waag ik mij samen met Madame gastronautgewijs aan een reeks onbekende en soms zelfs bizarre gerechten: in gesuikerde vinaigrette gemarineerde kippenpoten zonder been (€6,50), Kangong groenten (€9,50), gestoomd varkensbloed met gember en bieslook (€9,80), dunne plakjes varkensoren Waiko (€ 7,60), Qing tian pannenkoek (€3,80) en gerookt pikant spek met bamboe (€9,80). Sommige gerechten ga ik zeker nog eens eten, van andere ben ik blij dat ik ze eens heb geprobeerd. De Qing tian pannenkoek is eigenlijk een eierkoek gevuld met gedroogde aromatische kruiden. Wat vettig maar uiterst lekker. De Kangong groenten lijken van ver op groene bonen maar ze zijn hol en hebben een unieke smaak. De malse Chinese bamboe heeft een heel zachte smaak die mooi contrasteert met het gerookte pikante spek. Het varkensbloed is gestold en wordt in dikke plakken geserveerd. Het smaakt ook zacht, maar hier geeft de scherpe gember het gerecht een boost. In de varkensoren zitten harde stukjes en dat geeft niet altijd een even aangenaam mondgevoel. De kippenpoten zonder been zijn eigenlijk gewoon wat glibberig vel, waardoor het psychologisch wat moeilijk is om ze door te slikken. We sluiten deze culinaire expeditie af met geflambeerde beignets (€6). Op een bord liggen vier grote bananenbeignets en één mega vanille-ijsbeignet. Ze worden aan tafel in de fik gestoken. Eén portie was meer dan voldoende geweest. Bij het drinken van een chrysantenthee (€1,80) maken wel al plannen om volgende keer de gesauteerde eendentongen, de gemarineerde algenplakjes, de gefrituurde varkensdarmen en de duizendjarige eieren uit te proberen.

Conclusie: Al ooit Chinees gegeten met alleen Chinezen rondom je? Een restaurant voor gastronauten.

Eten: 8/10
Bediening: 8/10
Comfort: 7/10

Globale beoordeling: **** (zeer goed)

Type: restaurant
Keuken: Chinees
Specialiteit: streekgerechten

Xu Ji
Visverkopersstraat 5
1000 Brussel
02 511 01 03
 
Ontdekt dankzij Rohnny Buyens die een rondleiding 'De Chinese toer op' gidste voor het Gemeenschapscentrum De Markten. We waren slechts met een vijftal deelnemers. Een ontdekkingsreis in eigen stad.
De titel is een verwijzing naar hoe gastronautisch sommige gerechten wel zijn en dat het niet aan iedereen is gegeven om ervan te genieten. Je moet dus The Right Stuff hebben om dat te kunnen, zoals de eerste astronauten in de gelijknamige Hollywoodfilm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten