zaterdag 26 december 2015

Le Mangeoire: We'll always have Paris in Brussels

Foto: Bart Billen


GOESTING nr. 7 (woensdag 7/10/2015)

Hoewel dit het zoveelste eethuis annex wijnbar annex épicerie in Brussel is (van een trend gesproken), verdient Le Mangeoire de titel van dé Brusselse aanwinst van het jaar in het algemeen en van de Vrijheidswijk in het bijzonder.
Een jonge Parisien die zijn brasserie 'Café Leonard' in het derde arrondissement laat voor wat ze is, met zijn partner (die ook haar Parijse job opgeeft) naar Brussel verhuist om een minder hectisch leven te leiden en tot hun eigen verbazing in geen tijd een constant bomvolle bistro uit de grond stampen. De joviale Jeremy en de schattige Camille doen dit met een dagelijks veranderend suggestiebord, enkel op basis van kwaliteitsproducten waar ze de oorsprong van kennen. Ze praten geïnteresseerd met hun gasten en creëren hierdoor een authentieke sfeer. Madame gaf me de tip en zo komt het dat ik er met haar ga lunchen op een zonnige woensdagmiddag. We krijgen direct een bord schitterende rauwe salami uit Piëmont geserveerd. Hierbij laten we als aperitief een glas Tète au Bois Dormant (€ 10) uit Touraine uitschenken. Het is een mooie crémant de Loire met twee derde chenin en een derde chardonnay druiven. Als voorgerecht laat mijn levensgezellin drie grote, mooi afgekruide, fantastische tranches foie gras mi cuit (€ 12) aanrukken, die ter plaatse op lage temperatuur zijn bereid. Laat het Europees Parlement in zijn restaurant het serveren van foie gras maar verbieden. Wij weten waarheen. Hierbij wordt zeer origineel een pruimenconfituur en wat rauwe jonge spinazie geserveerd. Ik van mijn kant, lepel een grote soepkom met een wat flauwe en wollige velouté (soep afgewerkt met room en eigeel) van broccoli en courgettes (€ 7) leeg. Twee voorgerechten voor € 19 is een zeldzaam iets in Brussel.
Als hoofdgerecht kiest de overzijde van het kleine tafeltje voor een half en half salade: gegrilde groenten (aubergine, courgette en paprika) met quinoa en daarnaast macedoine maison (met erwten en in brunoise gesneden aardappelen en wortelen) met kruidenmayonaise (€ 9,50). Er zijn namelijk nog twee van de drie salades op het suggestiebord beschikbaar en het is mogelijk om van ieder een halve portie te krijgen. Vooral de macedoine is echt goed, beste ooit dixit Madame. De pesto op de quinoa was niet nodig, de gegrilde groenten hebben smaak genoeg. Less is more. Ik heb de lamsnavarin (lamsragout) met tomaten en rigatoni (€ 14,50) besteld. De zelfbereide fond van lamsbeenderen is een formidabele basis voor dit gerecht, dat door het gebruik van look en een bouquet garni van rozemarijn een complexe smaak heeft. De rigatoni is beetgaar en met grof gemalen zwarte peper afgewerkt. Twee hoofdgerechten voor € 24 is zo mogelijk nog zeldzamer in Brussel. Hierbij drinken we een glas degelijke Chinon (€ 10). De porties zijn echt groot, niet op te krijgen. Een doggy bag zou hiervoor een goede oplossing zijn. We kunnen niet kiezen tussen de verschillende desserts (€ 5), ze zien er allemaal zo goed uit. Daarom bestellen we ze alle vier. Allemaal 100 % homemade: panna cotta met vanille en aardbeiencoulis, 'pot tout chocolate' (lichte room met chocolade met 70 % cacao), cheesecake en rabarbercake met zijn coulis. Ze smaken heerlijk. Bij een koffie (€ 2) kunnen we alleen maar concluderen dat met een dergelijke prijskwaliteitverhouding (de rekening komt uit op een schappelijke € 87), er gerust nog meer Franse chefs naar Brussel mogen migreren.

Conclusie: Het ultieme Brusselse eethuis annex wijnbar annex épicerie. Dagelijks veranderend suggestiebord met enkel 'homemade' gerechten. Niet te missen!
De titelinspiratie komt natuurlijk uit de film 'Casablanca' waar Humphrey Bogart de beroemde citaat "We'll always have Paris" uitspreekt tegen Ingrid Bergman.

Eten: 9/10
Bediening: 10/10
Comfort: 7/10

Globale beoordeling: ***** (uitstekend)

Type: eethuis
Keuken: Frans
Specialiteit: bistrokeuken
BTW-bon: nope
Wi-Fi: tjek

Le Mangeoire
Congresstraat 34
1000 Brussel
02 223 00 02
lemangeoire@gmail.com
www.facebook.com/Le-Mangeoire-Maison-Gourmande-428746503954296/
 
Man, man, man. Ik zou alleen in zulke zaken willen gaan eten en nooit meer in van die toestanden die tot op het bot aangetast zijn door de Belgische ziekte, nl.: alle truken van de foor toepassen om zo min mogelijk geld te moeten uit te geven, maar wel tegelijkertijd zoveel mogelijk geld uit uw zakken trachten te kloppen.
Ontdekking door Madame, waarvoor mijn dank en respect!

Seeing is believing


Lichte, aanlokkelijke gevel, heerlijke charcuterietoog en dagelijks verandert suggestiebordPiëmontese salami, fantastische foie gras en wollige velouté (met echte baguette)half en half salade (macedoine/gegrilde groenten) en lamsnavarin met rigatoniCrémant de Loire en ChinonDe hele dessertkaart op één bord en degelijke koffie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten