zaterdag 26 december 2015

Le Grand Café de la Gare: Guilty pleasures

LET OP: deze brasserie bestaat niet meer!

Foto: Bart Billen


GOESTING nr. 6 (woensdag 2/9/2015)

De brasserie Le Grand Café de la Gare aan het station van Linkebeek heeft het interieur van een klassieke bistro. In de achterbouw is de inrichting wel degelijk dat van een moderne brasserie en aan de zijkant van het gebouw is er een groot terras. Ik ben er beland met Madame op een middag omdat er sinds maart een nieuwe chef actief is, waarvan we de maat willen nemen.
Het is prachtig weer en alle klanten zitten op het terras met comfortabel meubilair. Aangrenzend is er een mooie speeltuin voor de klein mannen. Hier heb je geen tablet nodig om het nageslacht bezig te houden. We hebben dorst en starten met een halve liter Italiaans Galvanina spuitwater (€ 4) uit de buurt van Rimini. Bij het bestuderen van de kaart zijn we op onze hoede want in Belgenland wil ik de uitbaters van brasserieën niet te eten geven die als de facto baseline alles is in huis ontdooid en geassembleerd hebben. Het afbakbrood en de industrieel ontpitte groene olijven die op tafel komen doen ons voor het ergste vrezen. Ook de Braziliaanse stranddiscomuziek werkt zwaar op ons systeem. We merken echter op dat er om de vijf voet iemand aan de zijdeur belt met een pakje. Het is een onafgebroken stroom van leveranciers, die hun verse producten komen leveren. Dit kan niet anders dan goed worden, alles begint immers bij verse basisproducten.
Ons aanvoelen wordt direct met de voorgerechten bevestigd. Madame stelt vast dat de zalmterrine met (zoals het hoort) vincentsaus (€ 13,50) overduidelijk huisbereid is. De terrine (korstloze pastei) is zalig zacht en de vincentsaus (mayonaise met puree van geblancheerde groene kruiden, eiwit en fijngehakte hardgekookte eierdooier) smaakt goed af. Met de mandoline geslicete en erna licht geblancheerde gele en groene courgettes geven de nodige beet aan het gerecht. De ietwat onhandig overlangs doorgezaagde mergpijp (€ 12) op mijn bord is perfect in de oven gegrild. Beenmerg met wat grof zout op een geroosterde toast doet mij steeds wegzinken van gelukzaligheid, goed wetende dat dit natuurlijk een cardiovasculaire tijdbom is. Guilty pleasure… laten we dit onder ons houden. We zijn ondertussen aan een fles Emilìen d'Albret 2013 (€ 25), een goede biologische chardonnay uit de Pays d'Oc die vlot binnenloopt, begonnen.
Als hoofdgerecht bestellen we twee brasserie klassiekers: koninginnenhapje (€ 17) en gehaktballen (€14,50). Beide gerechten zijn vol van smaak. Ze worden in een diep bord geserveerd omdat de sauzen vloeibaar en dus licht zijn. Er zit geen plofkip in de kippenragout, integendeel. De champignons zijn klein maar sappig. Misschien alleen wat balletjes van kalfsgehakt toevoegen en afwerken met een lepel hollandaisesaus? De gehaktballen blijken frikadellen (want afgeplat), gemaakt met het beste kalfgehakt, te zijn. Zowel de veloutésaus (blanke saus) als de tomatensaus zijn perfect afgekruid. Op het eerste zicht denken we dat de platte frieten niet home made zijn, maar de pure aardappelsmaak bewijzen ons ongelijk.
Van guilty pleasures gesproken: ook de dame Chokotoff (€ 7) en crème brûlée op z'n Catalaans(€ 7) zijn zeer lekker. Het vanille-ijs is tot onze verwondering à la minute gedraaid. De Chokotoffsaus mag dan wel een goed idee zijn, maar de smaak valt tegen wegens veel te bitter. Crème brûlée op z'n Catalaans is een contradictio in terminis: een crema crémada is de Catalaanse variant op een Franse créme brûlée met gebruik van melk, bloem, maïzena, kaneel en citroenzeste terwijl een Franse créme brûlée met room en vanille wordt bereid. Deze is met room en vanille bereid, dus het is een gewone créme brûlée maar wel een lekkere.
Ik bestel als ik naar het toilet ga nog een koffie (€ 2,90) en bewonder binnen de mooie verzameling authentieke Expo 58-foto's. Ook blijkt er op de eerste verdieping een speelkamer of eerder een speelpaleis voor kinderen te zijn, waarmee ze en passant de titel 'meest kindvriendelijke horecazaak in het Brusselse' in de wacht slepen. We betalen de rekening van € 106,30 en maken ons op om opnieuw op de Brusselse ring in de file te gaan staan. Volgende keer komen we vast en zeker met de trein.

Conclusie: Alles is hier van super kwaliteit, op het brood, de olijven en de muziek na. Dit is tevens de meest kindvriendelijke horecazaak in het Brusselse.

Eten: 8/10
Bediening: 8/10
Comfort: 8/10

Globale beoordeling: **** (zeer goed)

Type: brasserie
Keuken: Belgisch-Frans
Specialiteit: -
BTW-bon: tjek
Wi-Fi: nope

Le Grand Café de la Gare
Stationstraat 90
1630 Linkebeek
02 360 03 00
www.facebook.com/grandcafedelagare
 
Ik moet dringend nagaan of alles ok is met deze zaak, want hun website functioneert niet meer en dat is nooit een goed teken. Het is tevens al twee maanden geleden dat er een teken van leven is geweest op hun Facebookpagina. Ik vrees het ergste, alhoewel ze resorteren onder de onderneming die ook de 'Brasserie de l'Orangerie' uitbaat van het kasteel van Seneffe.


Seeing is believing


Moeilijk te lezen omgevingPrivé parking en terras, geen tuinComfortabele tuinstoelen en verfrissend Galvanina spuitwaterAfbakbucht en olijven uit conservenVoorgerechtenHoofdgerechtenFrieten en wijnNagerechtenMooie detailsItaliaanse koffie en Belgisch koekjeBistro- en brasseriegedeelteSpeeltuin en -kamerHistorische Expo 58-foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten