zaterdag 14 februari 2015

POIVRE NOIR: Aan een klein stationneke

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 196 (woensdag 1/10/2008)

Wist je dat de Leeuw van Waterloo eigenlijk op het grondgebied van Braine-l'Alleud ligt? Aan het Stationsplein van datzelfde Braine-l’Alleud bevindt zich POIVRE NOIR. Dat ga ik met het gezin op een regenachtige zondagmiddag uitproberen. Vervelend is dat TomTom het Stationsplein niet kent en de aloude stratenatlas van Waals-Brabant eraan te pas moet komen. Waarom hebben we eigenlijk niet de trein genomen? Bij het binnenkomen in de gezellige eetzaal zien we dat de naam van het restaurant ook de moderne inrichting ervan heeft bepaald. Het is duaal ingericht. Alles is in zwart-wit, peper en zout. Alleen de lampenkappen zijn dieprood gekleurd. Het valt op dat er geen zwarte pepermolens op de tafels staan. Enkel zoutvaatjes. Mijn disgenoten beginnen met een verrassende zwemkrabsoep met saffraan (€10) van de suggestiekaart. Het is geweten dat het arbeidsintensief is om deze kleine krabben schoon te maken alvorens je er een bisque mee te kunt bereiden. De bisque wordt hier luxueus afgewerkt met saffraan. Hierbij komen geroosterde stukken stokbrood bedekt met rouille en stukjes zwemkrab. Deze goed gepeperde soep met een zilte smaak verdient een transfer naar de vaste kaart. Ik kies voor de escargots met look (€9). Ze zijn mals, groot en mooi op smaak gebracht met niet te veel lookboter. In de jaren ’80 waren escargots verworden tot kleine stukjes zwarte rubber, druipend van het vet. Hier zijn ze terecht aan een comeback bezig. Als hoofdgerecht hebben Madame en Junior geopteerd voor een filet puur met epoissessaus (€24). Het vlees is zeer mals en heeft een zachte smaak die mooi wordt opgevijzeld door de krachtige saus. Epoisses, een kaas afkomstig uit het gelijknamige Bourgondische dorp, wordt tijdens het rijpingsproces gewassen met Marc de Bourgogne. Vandaar zijn uitgesproken smaak. Van mijn kant ga ik voor de gegrilde kalfszwezerik met een schuimige kruidenboter (€23). Het gaat hier om de hartzwezerik want die is vaster en kan gemakkelijk in plakjes worden gesneden om te grillen. De portie schuimige kruidenboter is te klein, maar ik krijg zonder probleem een schoteltje met een extra grote portie. De gratin dauphinois is super lekker omdat er ook stukjes tomaat en courgette aan toegevoegd zijn en die zorgen voor een geslaagde gelaagdheid van smaken. De wijnkaart is op zijn minst interessant te noemen. Geen spoor van de alomtegenwoordige wijnen waar gemakkelijk woekerwinsten mee gerealiseerd kunnen worden. Er staan een hele reeks AOC’s op die tegenwoordig zeldzaam aan het worden zijn in de Belgische horeca. Wij kozen voor een Domaine Lafond Roc-Epi 2005 (€24 ofwel driemaal de inkoopprijs), een Lirac. Het is een wijn met veel body die mooi op dronk is en mét aroma’s van o.a. verse zwarte peper. Toeval bestaat niet. Om af te sluiten genieten we nog van een viooltjes- en een rozemarijnhoningijs (beiden €6). Als we onze schuld van €145,50 hebben vereffend gaan we de Leeuw van Braine-l’Alleud beklimmen om de spijsvertering te bevorderen.

Conclusie: Aanrader om te tafelen voor of na een bezoek aan de Leeuw van Braine l'Alleud. Originele wijnkaart.

Eten: 8/10
Bediening: 8/10
Comfort: 8/10

Globale beoordeling: **** (zeer goed)

Type: restaurant
Keuken: Frans
Specialiteit: -

POIVRE NOIR
Place de la Gare 9
1420 Braine l'Alleud
02 385 14 12
info@poivrenoir.be
www.poivrenoir.be
 
Derde van de zes stops gedurende mijn toer door Waals-Brabant. Voor de rest kan ik hier niets bij vertellen. Alles staat in het artikel.
De titel komt inderdaad uit één van mijn vroegste herinneringen het zingen van 'In een klein stationneke' in de kleuterklas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten