donderdag 29 januari 2015

De Rare Vos: Een geval apart

LET OP: dit eethuis bestaat niet meer!

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 190 (woensdag 18/6/2008)

In 1880 wordt aan het marktplein van Schepdaal een café opgericht. In de tweede helft van de twintigste eeuw krijgt het zijn huidige naam De Rare Vos. Deze verwijst naar de in 1997 overleden cafébaas en voormalige brouwersgast van lambicbrouwerij Eylenbosch: Louis Moles de Bailly. Louis was ne rosse en bovendien een raar geval. Hij is in 1909 als onwettig kind van een edelman samen met wat goudstukken te vondeling gelegd bij de pastoor van Schepdaal. Armand, de huidige patron, neemt het café na Louis’ dood over. In het kleine huisje is nog steeds het authentieke café gevestigd dat Rare Vos (€1,80), een huisbier, schenkt. Het wordt speciaal voor het café door brouwerij Girardin geassembleerd met hun geuze, lambic en faro. Daarnaast is het café sinds 2002 onafgebroken Orval ambassadeur. Hiervoor moet de Orval minstens zes maanden in de bierkelder op fles hebben kunnen hergisten want dan pas zal de ware gout d’Orval ontstaan. Momenteel ligt de Orval (€3,20) hier een jaar in de kelder. Als je langs de toog naar achter gaat, kom je van de ene aanbouw in de andere terecht, een waar koninklijk museum voor koterij. Het zijn allemaal eetzalen. Hier moet je niet à la carte eten, maar op donderdag de dagschotel of op vrijdag en tijdens het weekend de suggestie van het huis zoals boestring (gerookte haring), ossentong, hutsepot met stoemp, blinde vinken met kriek, Mechelse koekoek en asperges. Op zondag moet je direct na de hoogmis komen want op is op. Wij gaan ernaartoe tijdens het ‘paling in ’t groen’-weekend. We zitten helemaal achteraan op het terras in ’t zonneke en over het aperitief moeten we niet twijfelen, voor ons een kriek Girardin van ’t vat (€1,80) en voor Junior een Fanta (€1,50). De kriek is licht zurig en fris met een echte kriekensmaak. Geen chemische, siroopachtige kauwgomsmaak zoals bij de gemiddelde industriële kriek brol. Een voorgerecht moet je niet nemen want je krijgt als amuse geen petieterige kommetje maar een reguliere kom soep. Vandaag is het een heerlijke bouillon met een pot smout en stokbrood. De paling in ’t groen (€20) is een megaportie bestaande uit grote stukken van zo’n 5 cm paling die perfect van de graat loskomen. De saus is geen bloemige brij zoals tegenwoordig te veel voorkomt. De zurkel zorgt voor de smaaksetting. Er staan vetoogjes op de saus waardoor ze een nog robuuster uiterlijk krijgt. Ze is afgewerkt met peterselie en een likje citroensap. Deze paling in 't groen komt in de buurt van die van ’t Palingpotje, een mythisch restaurant uit mijn jeugd in de zeepolders. Volgens puriteinen moet paling in 't groen geserveerd worden met bruin brood en boerenboter. Hier wordt het geserveerd met zelfgesneden en krokant gebakken pommes allumettes. We drinken hierbij een pichet eenvoudige witte huiswijn (€5,40). Om af te ronden (sic) doen we ons nog te goed aan een portie Breugheliaanse rijstpap (€3). We vereffenen de rekening (€ 84) en kijken uit naar de siësta bij ons thuis.

Conclusie: De weeksuggestie is prijskwaliteitgewijs dik in orde en het huisbier 'Rare Vos' is uniek.

Eten: 7/10
Bediening: 5/10
Comfort: 5/10

Globale beoordeling: *** (goed)

Type: eethuis
Keuken: Belgisch
Specialiteit: streekgerechten

De Rare Vos
Marktplein 22
1703 Schepdaal
02 569 20 86
 
Dit eethuis ligt echt in the middle of nowhere maar zelden een artikel geschreven dat zoveel werd geconsulteerd op de website van ZONE02/.
Armand (de man op de foto) wil zijn zaak al jaren verkopen, maar vindt geen overnemer. Hij doet dus noodgedwongen maar verder. Eigenlijk is dat een goede zaak voor de klanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten