zaterdag 7 februari 2015

In den Appelboom: Ideaal pasmunt

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 192 (woensdag 16/7/2008)

Het ‘Anderlechtse platteland’, het lijkt wel een contradictie in terminis, maar als je in de tuinwijk ‘Goede Lucht’ de Appelboomstraat inslaat en 100 m rijdt dan zit je wel degelijk in de velden op den buiten. Dit is Neerpede, een stuk van het Brusselse Gewest dat buiten de ring ligt en eigenlijk de poort naar het Pajottenland is. Voorbij het eerste kruispunt snijdt de weg een boerenhof in twee. Links de schuur en rechts de boerderij. In 1860 was deze boerderij al café-laiterie. Nu is dit In den Appelboom, een oase van rust op een steenworp van de Brusselse ring. We komen hier op een zondagmiddag om iets voor twaalf, net voor de grote rush, toe. We nemen plaats op het terras van de koer. In de tuin is er ook nog een terras. Achteraan is er voor de klein mannen een speeltuin. Op de kaart staat wat te verwachten valt bij dit type landelijke horeca. Bij de suggesties vinden we echter een aantal opmerkelijke gerechten. We besluiten ‘the best of both worlds’ te nemen. Madame bestelt de ‘Zachtgekookte kwarteleitjes met grijze garnalen, vinaigrette van bieslook en sojascheuten’ (€14) en ik de ‘Maatjesfilets met avocadotartaar, geparfumeerd met een vinaigrette van gekonfijte citroenen’ (€13). Stukjes geplette avocado liggen tussen en op de maatjesfilets. De vette smaak van beiden gaat goed samen. De vinaigrette van gekonfijte citroenen geeft een complementaire smaak aan het gerecht. De kwarteleitjes zijn spijtig genoeg niet meer warm als ze op tafel komen. Er is geen smaakintegratie te bespeuren met de rauwe sojascheuten en de koude garnalen. Juniors ‘Brochette van pensjes met ajuinconfijt’ (€8,50) is ok, al mocht er iets meer ajuinconfijt bij worden geserveerd. De ober is de wijnkaart vergeten te brengen, dus besluiten we bij ons aperitief, Brugs tarwebier (€2), te blijven. Dat scheelt vast een slok op een borrel als de rekening komt. Als hoofdgerecht eten wij stoofvlees van varkenswangen (€ 15) en Junior braadworst en spek met drie soorten stoemp (€13). De varkenswangen zijn zo zacht en mals als soepvlees. Ze worden met goudgele gekookte aardappelen geserveerd. De braadworst en spek zijn goed doorbakken en smaken zo stevig naar vlees dat Junior twijfelt of hij het wel lekker vindt want hij is smaakloze braakworst gewend in de schoolrefter. In de wortel-, witloof- en spinaziestoemp is de groentesmaak dominant. Terwijl hij kennismaakt met het concept van een mikado (€6,50), een pannenkoek en een dame blanche bijeengeclasht, degusteren wij als dessert een triptiek van ‘Ravioli van mango met banketbakkersroom met citroen ertussen, een glaasje met banaan-passieschuim en marjoleinijs’ (€9). In een gastronomisch restaurant wordt hiervoor zonder probleem het dubbele van de prijs gevraagd. Bij een goede koffie (€2,30) beginnen we te fantaseren: ‘Als de Brusselaars nu eens In den Appelboom als pasmunt aan de Vlamingen offreren voor de corridor?’ Een stuk bos voor een horeca-instituut lijkt ons geen slechte deal.

Conclusie: Horeca-instituut in de velden op een steenworp van de Brusselse ring. Originele suggestiekaart.

Eten: 8/10
Bediening: 7/10
Comfort: 7/10

Globale beoordeling: **** (zeer goed)

Type: restaurant
Keuken: Belgisch
Specialiteit: bistrokeuken

In den Appelboom
Appelboomstraat 401
1070 Anderlecht
02 522 73 03
info@indenappelboom.be
www.indenappelboom.be
 
Plezant om iets uit de actualiteit in het artikel te smokkelen. Hier: de corridor. Nooit niets meer van gehoord trouwens.
Ik ben er nog eens gaan eten op donderdagmiddag 13 november 2014. De toast champignon was zeer goed.


Blijkbaar heb ik geen foto genomen van de Americain?!? De crème brulée was eveneens zeer goed.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen