zondag 19 februari 2012

Hof ten Eenhoorn: (H)op bedevaart naar Asse

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 184 (woensdag 26/3/2008)

Het seizoen van de hoppescheuten tussen eind februari en begin april loopt op zijn laatste benen. Francis, de buschauffeur van door mij gegidste Toscane reizen, is afkomstig uit de streek tussen Asse en Aalst. Dat is naast Poperinge de enige streek in ons land waar nog hop wordt verbouwd. Het restaurant bij uitstek om van hoppescheuten te genieten, is volgens hem Hof ten Eenhoorn. Het ligt niet ver buiten het centrum van Asse, maar de locatie heeft een hoog bledgehalte. Als we uit de wagen stappen, ruiken we versbemeste akkers. Het restaurant is in een, in de jaren ‘70, gerestaureerde hoeve gevestigd. Hier werd voor eenmaal terecht voor een interieur in fermettestijl gekozen.
We zijn dus gekomen om het hoppescheutenmenu (€65 all in) te testen. In het salon krijgen we bij een glas champagne twee hapjes: gerookte kip met viseitjes en een toastje met huisbereide foie gras op een bedje van rauwe topjes van hoppescheuten. Deze rauwe topjes zijn de meest uitgesproken en pure hopsmaak die we tijdens het diner zullen proeven.
Het eerste voorgerecht is een ‘Gepocheerd eitje met hoppescheuten en lintjes gerookte zalm met mousselinesaus’. In een hoppescheutenmenu is de combinatie van gekookte hoppescheuten met een gepocheerd ei incontournable. De eierdooier loopt tergend traag over de hoppescheuten uit en het resultaat is een perfecte smaaksymbiose. Er is een prettige zure nasmaak door de azijn die in het kookwater nodig is om het ei te pocheren. De in het huis gerookte zalm met een luchtige mousselinesaus vervolledigt dit klassegerecht. Hierna krijgen we ‘Gebakken skrei op een bedje van gekonfijte hoppescheuten en kreeftensaus’ op ons bord. De seizoenen van skrei en hoppescheuten overlappen elkaar grotendeels, dus is de combinatie niet meer dan logisch. Skrei, Noors voor zwerver, slaat op de lange tocht die een volwassen winterkabeljauw elk jaar maakt naar de Lofoten om er te paaien. Daar wordt hij bij aankomst gevangen. Het vlees van de skrei is door de verandering van zijn voeding tijdens de lange reis zeer vast geworden. Ideaal om op het vel te bakken. De smaak van de gekonfijte hoppescheuten wordt door de krachtige kreeftensaus spijtig genoeg gecamoufleerd. Als tussengerecht volgt er een super sorbet van kiwi en meloen. Meestal smaken sorbets als tussengerecht naar bevroren water met antigel. Deze sorbet is wonderbaarlijk lekker.
Als hoofdgerecht wordt er ‘Lamszadel in korstdeeg met voorjaarsgroenten en hoppescheuten, aardappelgratin en rozemarijnsaus’ opgediend. Complimenten aan de chef. Het is niet eenvoudig om lamszadel in korstdeeg mooi rosé en toch egaal warm te krijgen. De hoppescheuten zijn gesauteerd en dat geeft een mooi mondgevoel. De gratin is top en de rozemarijnsaus origineel. Om af te sluiten is er een kegelvormige ‘Bavarois van plattekaas met peren en speculoos, chocoladeroomijs’.
Wat mij betreft is er een nieuwe jaarlijkse traditie geboren: de jaarlijkse bedevaart naar Asse tijdens het hoppescheutenseizoen.

Conclusie: Het hoppescheutenmenu is een must.

Eten: 7/10
Bediening: 8/10
Comfort: 6/10

Globale beoordeling: *** (goed)

Type: restaurant
Keuken: Belgisch
Specialiteit: streekgerechten

Hof ten Eenhoorn
Keierberg 80
1730 Asse
02 452 95 15
info@hofteneenhoorn.be
www.hofteneenhoorn.be

Winnaar van de eerste Gouden Vork in 2009 dankzij een stemronselcampagne opgezet door de eigenaars bij hun klanten, familie, vrienden en kennissen. Le tout Bruxelles maakt kennis met een restaurant 'au bout du monde' waar ik in geen honderd jaar zou zijn gaan eten als er niet dat hoppescheutenmenu in het seizoen was. Hoe een dubbeltje rollen kan. Trouwens de drie laureaten van de Gouden Vork 2009 zijn restaurants die ik in 2008 (Hof ten Eenhoorn -1ste laureaat- en Den Antrekoot -2de laureaat-) en zelfs in 2007 (Le Pré Salé -3de laureaat-) heb besproken. Geen goed idee van de redactie om op de 'the long list' van de Gouden Vork 2009 ook restaurants besproken in 2008 en 2007 te zetten.
Met originele titel die beter bekt dan wat is gepubliceerd: 'Hoppebedevaart naar Asse'.
Francis, mijn tafelgenoot, was mijn trouwe Rantourchauffeur tijdens vier door mij gegidste Toscanereizen en dit diner was ons definitieve, ongewilde, afscheid van elkaar.
Op de ZONE02/nl website staan twee positieve reacties. De eerste kent de uitbaters duidelijk.
--------------------------------------------------------------------------------

Siska - 28/05/10 15:47 5/5 Ik vind dit een echt toprestaurant. Wij komen hier regelmatig en zijn elke keer weer blij verrast door de lekkere, nooit zware en afwisselende gerechten vol smaak. Daarboven is de bediening altijd hartelijk en is Erna een perfecte gastvrouw. Een aanrader!

--------------------------------------------------------------------------------

Francis - 27/03/2008 23:34:48 4/5 Vriendelijke ontvangst, zeer lekker eten, zonder zwaar op de maag te liggen. Een aanrader!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten