woensdag 15 september 2010

Les Six Colonnes: L'écailler de la Butte de Lion


Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 182 (woensdag 27/2/2008)

Eindelijk een brasserie in het Brusselse gevonden waar je met het hele gezin tegen een betaalbare prijs een fatsoenlijke plateau fruit de mer kunt verorberen. Les Six Colonnes in Waterloo is strategisch gelegen aan de steenweg die het wereldberoemde stadje in twee klieft. Je kunt niet naast de helderverlichte nieuwbouw kijken. De écailler heeft aan de ingang een gigantisch kraam met schaal- en schelpdieren, waar je ook je voorraad voor thuis kan inslaan.
Als amuse bouche bestellen we een portie grijze garnalen (€6,50) die we conviviaal pellen en oppeuzelen, terwijl we al aan een fles sauvignon de Touraine Cristal Buisse (€21) beginnen. Spijtig genoeg blijken de garnalen niet vers te zijn. Ze voelen plat aan en er zit bewaarpoeder op de pantsers. Enfin, positief punt is dat Junior heeft leren garnalenpellen. De wijn echter, is een goede doordrinkwijn met een mooie prijs-kwaliteitverhouding (2,4 maal de aankoopprijs).
Als voorgerecht bestel ik ‘L’assiette découverte’ (€17), een schotel met maar liefst negen uitverkoren oesters die, in wijzerzin, perfect worden voorgesteld en geduid door de ober. De eerste vier zijn platte oesters, de overige holle: de Boudeuse, de Zeeuwse, de Papillon, de Petite Papillon, de Fin de Claire, de Creuse de Normadie, de Utah Beach, de Carentec en ten slotte de Pousse en Claire. Van de platte oesters blijft mij vooral de Papillon bij, een oester met een delicate notensmaak, afkomstig uit de baai van Mont Saint-Michel. Bij de holle oesters schiet de Pousse en Claire eruit. Het is een vlezige oester met een stevige beet en een onovertroffen karakteristieke smaak. Dit is werkelijk de Rolls Royce onder de oesters, afkomstig van het île d’Oléron, waar ze gedurende acht maanden in een bassin wordt geaffineerd met slechts vijf oesters per m².
Mijn disgenoten delen een kom ‘Petite friture d’eperlans’ (€8), gefrituurde kleine visjes met een doorschijnend lichaam. Dit zijn we in België nog niet tegengekomen. Je eet het visje integraal op. Veel smaak heeft het niet, vandaar dat het gedipt dient te worden in een tartaarsaus, die duidelijk homemade is.
Als hoofdgerecht neem ik een ‘Tourteau en belle vue’ (€17). De Noordzeekrab wordt koud geserveerd met partjes hardgekookt ei, sla en tomaten, mayonaise en cocktailsaus. Het is een uit de kluiten gewassen krab, waar ik 45 minuten aan zit te peuzelen. Madame heeft gekozen voor de ‘Spécial écailles’ (€30,40), een weekdierenschotel met vier verschillende oestersoorten, zeeschelpdieren, strandgapers, mosselen, wulken en alikruiken. Ook zij is voor een hele tijd zoet met deze kraakverse twee- en éénkleppige schelpdieren. Junior eet ondertussen een perfect gebakken 'Duo de sollettes meunières, purée à l'huile d'olive' (€18,50). Terwijl wij nog aan het peuzelen zijn, eet hij ook nog een Brusselse wafel met slagroom (€3,50).
Voor €42 per persoon hebben we het weekend à la Parisienne afgesloten. Laat het buiten maar druppelen, voor ons heeft het geregend.

Conclusie: Een brasserie waar je tegen een betaalbare prijs een fatsoenlijke plateau fruit de mer kunt oppeuzelen.

Eten: 7/10
Bediening: 8/10
Comfort: 7/10

Globale beoordeling: *** (goed)

Type: brasserie
Keuken: Frans
Specialiteit: schaal- en schelpdieren

Les Six Colonnes
Chaussée de Bruxelles 389
1410 Waterloo
02 351 59 29
sixcolonnes@skynet.be
www.sixcolonnes.be

Met originele titel en volledige conclusie. Dit was mijn allereerste recensie van een Waals-Brabants restaurant. Dat gaf een beetje een schoolreisgevoel die zondagavond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten