maandag 1 juni 2009

Vande Sande: Spinnenkop

LET OP: dit eethuis bestaat niet meer!

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 177 (woensdag 05/12/2007)

Mijn zoektocht naar verloren gewaande vleesgerechten heeft mij naar Koekelberg gevoerd. Het is mijn zeer wijze vriend José die mij de tip gaf dat er in bistro Vande Sande nog regelmatig spinnenkop op het suggestiebord staat. De bistro ligt aan de door god en klein Pierke vergeten gelijknamige square achter metrostation Simonis. De tijd staat er al een paar decennia stil. Voor het interieur moet je er niet komen, maar des te meer voor de unieke kwaliteit van de vleesgerechten. Eigenaar en chef Pol Baudaux kwam op zijn zestiende uit Chimay in de slachthuizen van Anderlecht de stiel van beenhouwer leren. Die ervaring is nu veertig jaar later nog steeds goud waard, want hij maakt nog alles zelf.
Om te beginnen krijgen we bij onze aperitief een grote pot zelfgemaakte hemelse smout, samen met dikke sneden wit brood met een krokante korst. ‘Laat u maar eens goed gaan’ is de boodschap die we erbij krijgen. Deze smout is van het niveau van die van Marc Landuyt, de ondertussen spijtig genoeg gestopte ongekroonde koning van de Brusselse beenhouwers.
Als voorgerecht kiezen we van het suggestiebord de huisgemaakte wildpaté (€9). Deze paté voelt heerlijk grof aan in de mond en smaakt zoals vroeger paté smaakte. De korst is goed gebakken in de oven. Beenhouwerijafdelingen van kokscholen moeten dringend naar hier op excursie komen om deze paté te proeven! Als garnituur is er uienkonfijt, augurkjes in het zuur en zelf opgelegde ajuintjes. We drinken hierbij de huiswijn die lekker wegdrinkt: Maître Olivier, een rode vin du pays de L’Herault (€6,70 voor een halve liter).
Als hoofdgerecht neemt José de ’choucroute monstre’ (€14,75). De portie is wel degelijk gigantisch en bestaat uit 6 (zes!) soorten varkensvlees (hammetje, spek, gerookt halsstuk, knack-, Poolse en gerookte worst), een berg zuurkool en fluweelachtige puree. Opnieuw valt de zuivere vleessmaak op. De witte Luxemburgse Rivaner Moselle marque nationale (€7,50 voor een halve liter) past hier goed bij.
Ik ben dus gekomen voor de spinnenkop (€12,90). Dit smakelijk stuk vlees ziet eruit als een spinnenweb en zit aan de binnenkant van de heup van het rund. Omdat het arbeidsintensief is en veel vakmanschap vraagt om het van zijn breed vertakte pezen en vliezen te ontdoen, eindigt dit stuk vlees meestal als hamburger. Ik krijg een grote, rijkelijk gepeperd met vergemalen grove peper, tegendraads gesneden plak spinnenkop in zijn braadjus voorgeschoteld. Dit is de eerste keer dat ik spinnenkop eet en wat een smaakverschil met een filet puur. Hier is er absoluut geen roomsaus nodig om tenminste iets te proeven. Het vlees spreekt voor zich.
Onze avond is kompleet als blijkt dat op het suggestiebord ook nog artisanale profiteroles (€7,80), gevuld met patisserie crème en niet de industriële versie gevuld met ijs, voorkomt. We hebben een hattrick gescoord. Nu nog een restaurant met naaldje en zwarte plek vinden, twee eveneens tot de gehaktmolen veroordeelde stukken vlees van het rund. One down, two to go.

Conclusie: Verloren gewaande vleesgerechten als spinnenkop, onglet à l'echalotte en tripes. De porties zijn gigantisch, de prijzen gelukkig klein.

Eten: 8/10
Bediening: 8/10
Comfort: 5/10

Globale beoordeling: **** (zeer goed)

Type: eethuis
Keuken: Frans
Specialiteit: bistrokeuken, vleesgerechten

Vande Sande
Vande Sandesquare 9
1081 Koekelberg

Eerste ontdekking die ik op mijn naam mag schrijven (met dank aan wijlen Louis Daems als de ware bron van de tip). Het restaurant heeft zich erna een nieuw terras kunnen veroorloven en op de zonnetent stond 'Vande Sande Spinnenkop'. Mooi, nietwaar?
Ondertussen is eigenaar en chef Pol Baudaux met pensioen gegaan en is de zaak stopgezet. Ik denk dat hij er nog woont.
Er stonden mooie commentaren op de twee ZONE02/ websites.
--------------------------------------------------------------------------------

bjorn vanheste - 04/01/2008 09:56:26 4/5 Afgaand op de recensie van Bart Billen kwamen wij ook de spinnenkop proeven. Wat een traktatie ! Gebakken zoals het hoort, met dikke, krokante frieten en met flair maar zonder gedoe op tafel gebracht.
Wij komen zeker terug, onder andere voor de entrecote van paard, die nu en dan ook op de suggestiekaart staat.

--------------------------------------------------------------------------------

De Greef C. - 08/01/2008 11:03:17 4/5 rien ne m'a déplut lors de ma visite il est évident que je ne manquerai pas d'y retourné afin de pouvoir faire le tour complet de la carte et des suggestions.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten