zondag 7 juni 2009

Sir Kwinten: Pajottenlandse revelatie


Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 178 (woensdag 19/12/2007)

De culinaire perceptie van het Pajottenland is er één van boterhammen met schepkaas en oude geuze. Sir Kwinten Food & Wine, is één van de weinige uitzonderingen die deze regel bevestigt. Het is gevestigd in een beschermd dubbelhuis uit 1774, waarschijnlijk een voormalige apotheek. Binnenin is het totaal verbouwd met op de eerste verdieping een luxueus designrestaurant en op het gelijkvloers een bar met een eetzaal in een hippe lounge atmosfeer. Sir Kwinten zou qua interieur zeker niet misstaan op de Brusselse Zavel. Eigenaar Frank Dehandschutter startte de zaak twee jaar geleden op als spin-off voor zijn feestzaal ’t Krekelhof in Gooik. Hier kan hij zijn inspiratie de vrije loop laten. Echtgenote Karine is de gastvrouw en in de keuken brengt de jonge chef Yuwono Francissen de creaties van Frank tot leven. Samen met Ratatouille, een ervaren souschef, ga ik dit restaurant monsteren.
Als voorgerecht neem ik de ‘drie bereidingen van tonijn: carpaccio, mi-cuit en tartaar’ (€15). De tonijn is kraakvers. De mi-cuit ligt centraal op het bord en is perfect aangekorst met wat pesto en grof zout erop en een streepje goddelijke aceto balsamico tradizionale di Modena DOP ernaast. De tartaar geeft een mooie contrastsmaak met de mi-cuit, maar de carpaccio voegt hier spijtig genoeg niets meer aan toe. Ratatouille heeft gekozen voor de gegrilde roodbaars met groentenratatouille (jawel!) en schuim van lavendel (€15). Instemmend geknik over het vakmanschap van de chef want de roodbaars is nog een tikje glazig en dus ook perfect gegrild. De Provençaalse groenten zijn helemaal niet papperig, integendeel, ze hebben een goede beet.
Hierbij drinken we een Domaine Jean Durup ‘Vieilles Vignes’ 2005 (€33 ofwel 2,3 maal de aankoopprijs). Het is een prachtige Chablis met een complex karakter vanwege de oude wijnstokken voor een aanvaardbare prijs.
We kiezen beiden als hoofdgerecht voor het Zweeds biggetje met een wok van zomergroentjes, geplette aardappelen met gekonfijte sjalot (€22). Weer valt ons de mooie bordschikking op die perfect in evenwicht is. Het vlees ligt op een altaar van gewokte boschampignons in een zwembad van saus. Ernaast drie vluchtheuvels puree die visueel met elkaar verbonden zijn via bieslook. De grote hoeveelheid saus komt goed van pas omdat het vlees eerder aan de droge kant is. Boschampignons zijn toch eerder herfstgroenten dan zomergroenten, maar wat een smaakbom. Extase! Om de puree (want dat is het en geen geplette aardappelen) zo smeuïg te krijgen wordt de kaastruc toegepast. Zeer origineel is trouwens het smoutpralientje dat op het middelste stuk vlees ligt. Wat mij betreft had op ieder stuk vlees een kanjer van een smoutpraline mogen liggen. De fris geschonken Paul Jaboulet Ainé, parallèle 45 uit 2005 (€19 ofwel slechts 1,9 maal de aankoopprijs: een koopje), is een Côtes du Rhône, heeft een knappe kruidige afdronk en tilt het gerecht op.
Nog een koffie (€2) en we klokken af op €130, wat ook niet zou misstaan op de Zavel.

Conclusie: Trendy restaurant op den buiten met een gezonde, hedendaagse keuken en een prachtige, eerlijk geprijsde wijnkaart.

Eten: 8/10
Bediening: 8/10
Comfort: 8/10

Globale beoordeling: **** (zeer goed)

Type: restaurant
Keuken: Belgisch-Frans
Specialiteit: -

Sir Kwinten
Markt 9a
1750 Sint-Kwintens-Lennik
02 582 89 92
info@sirkwinten.be
www.sirkwinten.be


Met originele versie van de conclusie. Ik weet niet wat mij bezielde om hier als specialiteit 'gezonde keuken' op te geven.
Volgende commentaar op de ZONE02/ website bevestigt anderhalf jaar na de feiten.
--------------------------------------------------------------------------------

susan sunnie - 02/06/2009 11:49:39 4/5 Resto van de betere klasse , eten is onberispelijk , we genoten van het menu met aangepaste wijn (we kregen voldoende,wat bij veel resto's te wensen overlaat ),gezellig interieur ,er was wel heel veel lawaai en een vleugje muziek ontbrak
Toch een aanrader !!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten