zaterdag 23 mei 2009

Le Variétés: Spijtig maar helaas


Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 174 (woensdag 31/10/2007)

‘Men kan kok worden, maar als rotisseur wordt men geboren’ schreef ooit Brillat-Savarin. Vandaar dat er waarschijnlijk zo weinig rotisserieën zijn. Le Variétés in de Flageybuurt in Elsene vormt de uitzondering op deze regel. Het is een L-vormige rotisserie op de hoek van het Flageygebouw tegenover de kerk. Het Zebranohouten interieur is volledig uitgewerkt conform het concept van architect Diongre uit 1930. Het is een elegante rustgevende plek geworden.
Het is een woensdagavond en de zaak zit halfvol. Als voorgerecht bestellen we van het suggestiebord de artisjok uit Bretagne met vinaigrette (€11,50), het artisjokseizoen is immers volop bezig en de specialiteit van het huis: kaaskroketten met oude Cantal (€10,50). Daarna willen we de rundsrib op Beierse wijze (€48,60 voor 2 personen) eten. Na tweemaal aangedrongen te hebben bij de ober om welk ras het gaat, komt uiteindelijk het antwoord van chef Georges Masson uit de open keuken dat het om vlees van een Simmenthalrund gaat. Niet veel later wordt het gigantische stuk vlees aan een verticaal spit gehangen en kan het rustig roosteren in afwachting van het opdienen van onze voorgerechten. Op de kaart staat immers dat de bereiding van de rundsrib dertig minuten zal vergen. Het serveren ervan zal dus mooi aansluiten op de voorgerechten. Dat is echter buiten onze Guust Flater van een ober gerekend, want na inderdaad iets meer dan een half uur zie ik dat het vlees van het spit wordt gehaald. De ober ziet mij kijken en komt ons meedelen dat het vlees er direct aankomt. Als ik zeg dat wij onze voorgerechten nog niet hebben gekregen, duurt het nog een tijdje voor zijn € valt. Hij heeft blijkbaar enkel de bestelling van het hoofdgerecht aan de keuken doorgegeven. Bon, annuleren die voorgerechten. Wij hadden ons vlees saignant gevraagd maar dit is overduidelijk bleu. Mijn maître d’hôtelboter smelt niet eens op het vlees, het is nog koud vanbinnen. Daarenboven moeten we het kwaliteitsvlees kapotscheuren met botte, gekartelde keuken-, huis- en tuinsteakmessen. Hier horen Laguiole messen te liggen.
De bearnaisesaus die aan de andere kant op tafel komt is vers geklopt. De frieten zijn van het niveau van Maison Antoine op het Jourdanplein. Als het goed is zeggen we het ook!
De wijn die we hierbij drinken is een teleurstellende Clos des Galevesses uit 1999 (aoc Lalande de Pomerol, €28,85). Het is een wijn die klinisch dood is en na een half glas verveelt, ongetwijfeld nog goed om konijn in te marineren.
Allez, allerlaatste kans: de desserts. Een ‘moelleux au chocolat praliné’ (€7,15) voor mij en een café Liégeois (€7,15) voor madame. In een crème brûléepotje onder een chocoladekorst zit een Nutella-achtige pasta. Ik had echter een gebak verwacht. De café Liégeois is waterachtig.
Als wiedergutmachung voor zijn blunder van daarstraks krijgen we van Guust een Illy café (€2,50) aangeboden maar die is lauw. Oké, game over, no new balls!
Voor deze culinaire ontgoocheling betalen we €91,75.

Conclusie: Een in Brussel zeldzame rotisserie, een prachtiginterieur, maar met een keuken die ontgoocht.

Eten: 4/10
Bediening: 5/10
Comfort: 6/10

Globale beoordeling: * (slecht)

Type: restaurant
Keuken: Belgisch-Frans
Specialiteit: vleesgerechten

Le Variétés
Heilig-Kruisplein 4
1050 Esene
02 647 04 36
info@levarietes.be
www.levarietes.be

Mijn eerste restaurant met slechts één ster. Wat was me dat voor een klote-avond zeg! Maar het schrijft wel als een trein zo'n * resto, de first draft was ook de final version.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten