vrijdag 22 mei 2009

De Kuiper: Refuge d'artistes


Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 173 (woensdag 17/10/2007)

Van tijd tot tijd kom ik met de overige leden van de besloten Vereniging Vilvoordse Vaders bijeen in de moeder aller Vilvoordse restaurants De Kuiper om er een stukske paard te verorberen. De Kuiper opende in 1859 de deuren en momenteel zijn Alfons Gulickx en Lieve Gewillig er de eigenaars van. Alfons is een patron van de oude stempel. Geen gezever aan zijn lijf. Reserveren is onmogelijk want volk dat tot op straat staat te wachten, is de beste reclame. Groepen worden, tegen de zin van Lieve overigens, geweigerd want dat is toch altijd een gedoe.
Op de gevel staat ‘refuge d’artistes’ en dat zullen we geweten hebben gezien de hoge dichtheid BV’s in de eetzaal. Van Jan Houtekiet, Patrick Riguelle, Roland tot Jan drijvende kracht van De Kreuners Van Eyken en Little Jimmy, die in 1966 nog het voorprogramma van The Rolling Stones in het Sportpaleis in Schaarbeek speelde. Ze komen er allemaal.
Hoofdkenmerk bij De Kuiper is dat bijna alles het label fait maison heeft. De zelfgemaakte kalfskop met saus van de chef (€6,50) is gewoon subliem. Het is bijna een wonder dat het puur smakende kalfskopvlees bijeengehouden wordt met zo weinig gelatine. De gelige saus op basis van mayonaise met stukjes augurk en ajuintjes met een tikje caramel voor een zoete toets past er perfect bij en blijft op tafel staan voor het hoofdgerecht. De paardensteak ‘special’ (€15,90) wordt gebakken in paardenvet. Het vlees is afkomstig uit Zuid-Amerika omdat Belgische leveranciers geen constante kwaliteit kunnen garanderen. De steak is perfect saignant gebakken en heeft een zachte, zelfs iets zoete smaak. De ober mengt na het opdienen van het vlees de kropsla met huisgemaakte mayonaise in een grote kom. De mayonaise is licht en smaakt ook goed af bij de artisanale frieten.
Als alternatief voor de paardensteak is er de paardenfilet americain (€9,90) waarbij je echt proeft hoe mager paardenvlees wel is. Trouwens, op aanvraag wordt voor de klein mannen een halve portie americain als hamburger gebakken. Ik garandeer je dat ze nooit meer naar de Quick willen!
Er is een originele wijnkaart maar het meest in het oogspringend is de selectie oude geuzes: 3 fonteinen, Cantillon en Hanssens. Omdat 3 fonteinen een bittere toets heeft in zijn smaakpalet en Cantillon iets te nijg is voor bij het zoet smakende paardenvlees prefereer ik de malse oude geuze van geuzestekerij Hanssens uit Dworp (€6,90/75cl).
Tot slot is er nog de onvergetelijke dame blanche (€5,20) met, wat dacht je, zelfgemaakte vanille-ijskreem (sic) die heerlijk romig smaakt, gesmolten fondant chocolade en geen kleffe chocoladesaus van Dr. Oetker, echte slagroom ipv scheerschuim plus twee superkrokante platte koekjes zoals ik ze mij uit de jaren ’70 herinner. Een heerlijke cardiovasculaire tijdbom.
Kortom, als het Vilvoords stadsbestuur eindelijk eens met city marketing gaat beginnen dan moet er een pjeirefretter restaurantlabel komen en hiervoor zal De Kuiper dé norm zijn.

Conclusie: Walhalla voor 'Pjeirefretters'.

Eten: 8/10
Bediening: 8/10
Comfort: 6/10

Globale beoordeling: **** (zeer goed)

Type: restaurant
Keuken: Belgisch
Specialiteit: steakhouse, streekgerechten

De Kuiper
Visserstraat 51
1800 Vilvoorde
02 251 13 87
alfons@restodekuiper.com
www.restodekuiper.com
 
Het was niet de bedoeling om van dit etentje een recensie te schrijven, maar kan je zo'n symthatiek en kwaliteitsvol restaurant links laten liggen?
Op de ZONE02/nl webstek staat een mini-recensie van Michel De Jager. De kwaliteit van de frieten blijkt een probleem te zijn, zoals andermaal blijkt uit de commentaar van miche op de ZONE02/ website. Voor het overige zeer positieve commentaren op de ZONE02/ website.
--------------------------------------------------------------------------------

Rosette en Guy - 7/09/14 19:33 5/5 Een traditioneel restaurant zonder pretentie. De wijn is uitzonderlijk lekker en betaalbaar. De dienst is super snel en vlot! Vriendelijke en persoonlijke ontvangst. Het is de place to be ,als je paardenvlees lust.

--------------------------------------------------------------------------------

Ghysens - 4/03/14 11:56 5/5 Super. Spijtig dat we niet kunnen reserveren voor de volgende maal.

--------------------------------------------------------------------------------

Louis VANOPPEN - 3/02/14 9:48 5/5 Eerste bezoek was in 1953 met mijn ouders toen was ik 10 jaar. Altijd tevreden geweest zoals praktisch alle klanten. Tot donderdag.

--------------------------------------------------------------------------------

miche - 05/07/2009 11:37:12 2/5 We gingen er 04/07/09 met twee iets eten. Ik nam zelfgemaakte kalfskop als voorgerecht, die uitstekend smaakte , maar.....schandalig duur voor één zo'n dun sneetje (€6,90 p.p. en max.1,5mm). .De twee paardensteaks (€17,90p/st.) waren gewoon lekker. De bijhorende kropsla deed wat flets aan, maar de mayo maakte veel goed. De frieten waren echter verwerpelijk. Het waren duidelijk frieten die de avond voordien voorgebakken waren, de hele nacht in de frigo bewaard werden en dan aan de eerste middagklanten geserveerd werden (wij dus, pech). Toen ik hierover, een discrete opmerking maakte, werd de schuld in de schoenen van de leverancier geschoven. Wel eigenaardig, dat de tafels die na ons bediend werden wél perfekt gebakken frietjes hadden. Ach, leugentje om best wil zeker? De twee halve liters bockpils deden wat pils hoort te doen. Resultaat €48,70 voor ons twee. De ober zei bij het afscheid vriendelijk "tot ziens", ik zei even vriendelijk "ik denk het niet".

--------------------------------------------------------------------------------

Michel de Jager - 14/01/2009 16:24:17 3/5 Alvorens er in te vliegen ben ik vanmiddag gauw een filet americain (€11,50) gaan eten met een Bock pils (€1,70) erbij. Het paardenvlees smaakt puur en is van superieure kwaliteit. De pint is professioneel getapt. Enig negatief punt is dat de frieten te hard zijn gebakken. Dat is zonde want de huisgemaakte mayonaise (€0,90) verdient beter. De dame blanche (€5,20) maakt echter alles goed. Gegeten en gedronken voor (€19,30): als dat niet crisisbestendig is weet ik het ook niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten