donderdag 14 mei 2009

Friture René: Joie de vivre


Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 172 (woensdag 03/10/2007)

Het is een rustige zaterdagmiddag als we plaatsnemen aan een tafel met een ouderwets rood wit geblokte toile cirée in restaurant Friture René in het centrum van Anderlecht. Het voelt aan alsof we door de teletijdmachine van professor Barabas zijn teruggeflitst in de tijd. Het eerste dat opvalt is de joie de vivre bij het personeel dat zich duidelijk amuseert, altijd een goed teken in de horeca. Friture René is het hele weekend open, hetgeen bijna een uitzondering is in Brussel. In 1932 werd de zaak als frituur opgestart door ene René. In 1967 namen de schoonouders van huidige chef Dirk Piolon de zaak over en maakten er een restaurant van. De specialiteit van het huis was steak provençal, een populair gerecht in de tijd dat de Provence toeristisch werd ontsloten. Het gerecht staat uit respect voor het verleden nog steeds op de kaart. Sinds 1989 nemen Dirk en zijn echtgenote de honneurs waar.
Als voorgerecht nemen we een portie moules parquées (€7,20 voor een dozijn). Hierbij drinken we een glas pretentieloze rinse witte huiswijn (€2,9). Rauwe mosselen zijn de oesters van de kleine man zei Louis Paul Boon. Inderdaad, voor een derde van de prijs is het smaakpalet complexer en geconcentreerder. De mosselen zijn kraakvers, rijk aan sap en fris (niet koud). Ze worden geserveerd met een royale portie zelfgemaakte mosterdvinaigrette. Je proeft alle smaken van de zee in één hap.
Als de heimwee naar Frankrijk te groot wordt, heeft mijn madame nood aan een stevige entrecote. Dirk Piolon haalt zijn Belgische Witblauwe rundvlees bij een leverancier die het vlees een tweetal weken in de koelcel laat rijpen. Dat is aan de kolossale entrecote bearnaise (€22,90) van 400 g (!) te proeven. Het vlees heeft een zachte delicate smaak en is bovendien zeer mals. Het is perfect tussen saignant en à point gegrild. De bearnaise had echter wel luchtiger mogen zijn.
Voor mij komt er een uit de kluiten gewassen filet americain (€12,90) op tafel, smeuïg aangemaakt met een diepe nasmaak die niet begint te vervelen na twee happen. Het oog wil ook wat, vandaar dat er twee indrukwekkende stenen potten met augurken en uitjes op tafel worden gezet. Het originele recept van Joseph Niels uit 1925 wordt in grote lijnen gevolgd, maar hier is de filet americain in de keuken aangemaakt met eigeel, olie en azijn, terwijl dit eigenlijk bij een steak tartare behoort te gebeuren. In dit geval had het een mayonaise met fijngehakte piccalilly moeten zijn. De huisgemaakte dikke frieten zijn vanbuiten niet krokant genoeg. Ze hadden de tweede keer iets langer in het frietvet mogen liggen. Trouwens bij filet americain horen pommes allumettes te worden geserveerd. Bij deze hoofdgerechten drinken we een paar frisse pinten Bel pils (€2,10) van brouwerij Moortgat. Deze pils is beter want hoppiger dan Vedett, het dure branché nakomertje uit Breendonk. Nog een koffie (€2,3) om af te ronden en we klokken deze gezapige weekendlunch af op €66,90 en gaan een heerlijk middagdutje doen...

Conclusie: Pretentieloos restaurant met een volkse keuken voor betaalbare prijzen.

Eten: 8/10
Bediening: 8/10
Comfort: 6/10

Globale beoordeling: **** (zeer goed)

Type: restaurant
Keuken: Belgisch
Specialiteit: vleesgerechten, mosselen

Friture René
Verzetsplein 14
1070 Anderlecht
02 523 28 76
www.facebook.com/Friture-Ren%C3%A9-447795945330572

Let op: geen kredietkaarten!
Op de website van ZONE02/nl staat een toffe commentaar die mijn ijdelheid zeker streelt en op de ZONE02/fr website staat een commentaar van een lezer die akkoord gaat. De meest recente commentaar is echter onheilspellend. Slechte dag of fundamentele verandering van attitude?
--------------------------------------------------------------------------------

Robin - 29/03/14 22:54 1/5 Ik was tot voor kort een van die Brusselse Vlamingen die deze typische brasserie verheerlijkte. Eenvoud en kwaliteit weet je wel. Door Réné heb ik de buurt leren kennen en ben er gaan wonen. Maar sinds de zoon het roer in handen heeft kreeg het een upgrade die ik niet kan smaken. Dat alles duurder werd kan ik goed begrijpen, maar de sjiekdoenerij die ermee gepaard gaat werkt op mijn zenuwen. Blabla over streekproducten, theeceremonies, plots een begroeting in het Nederlands als je binnenkomt die daar gewoon niet klopt. Dit vond zijn hoogtepunt vanavond toen we gewoon geweigerd werden in een nog half leeg restaurant omdat we een kinderwagen bijhadden. Nochtans heeft de nieuwe uitbater zelf een kindje van een paar maand ouder, de trotse oma die opdient heeft ons nog een foto getoond. Dit zou me niet zo kwaad maken als ik hier vroeger niet zo graag kwam. In het vervolg vier ik mijn familiefeesten wel elders.

--------------------------------------------------------------------------------

Steven - 2/03/14 21:42 4/5 Een aanrader voor wie graag steak met een frietje gaat eten! Vriendelijke bediening, en gelukkig op donderdagmiddag niet zo druk als in het weekend ;-). De prijzen blijven vriendelijk in vergelijking met wat je betaalt (en krijgt) in het centrum van de stad..

--------------------------------------------------------------------------------

Anne - 19/03/2009 11:08:41 3/5 Wouw! Voetbal is een feest en als je vooraf kunt gaan genieten van een lekker stuk vlees, kan je avond niet meer stuk.... als je ploeg wint natuurlijk!
We hebben Frituur René en nog daarna nog vele restaurants ontdekt via zone02, jullie zijn één van de beste referenties om niet te zeggen dé beste!

--------------------------------------------------------------------------------

Philippe - 27/04/2009 12:10:23 5/5
Cadre et personnel très sympas. De plus on y mange très bien! Que demander de plus?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten