maandag 11 mei 2009

De Kapblok: Nooit meer gebakken lever met boterhammen


Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 172 (woensdag 03/10/2007)

Waar gaan we eten? Tiens, wat een vreemde naam voor een restaurant: De Kapblok. Na wat speurwerk blijkt Peter Leemans jaren in de Comme chez Soi te hebben gewerkt en bij zijn afscheid kreeg hij de oude kapblok van Pierre Wynants cadeau. Peter beloofde aan de grootmeester dat hij ooit zijn eigen restaurant De Kapblok zou noemen. In 1998 is het zover, samen met zijn echtgenote Katia Van Schepdael openen ze hun restaurant aan de drukke Ninoofsesteenweg in Dilbeek vlakbij de Brusselse ring. Het blauw en bruin interieur dateert nog van toen.
Alomtegenwoordig zijn de foto’s van de vier kinderen. Het is een weekavond en in de eetzaal zitten nog twee andere koppels.
De zeer spontane en onderhoudende gastvrouw brengt ons direct een amuse bouche, een kraakvers bruin pistoletje en smeerbare demi-sel boter.
Als voorgerecht kiezen we voor de ‘zoet-zout van gebakken ganzenlever en spek met appeltjes en meloen’ (€ 21). We drinken hierbij een glas zeer correcte Australische Brown Brothers Late Harvest Muscat 2005 (€ 4). De cuisson van de ganzenlever is perfect en wijst op grote vakkennis. Onder de ganzenlever ligt een in de oven krokant gebakken plak gedroogde ham (zout) en daaronder een beetgare schijf appel (zoet). Dit gerecht is perfect uitgebalanceerd. Had onze generatie in de jaren ’70 dit maar wekelijks voorgeschoteld gekregen in plaats van de uitgedroogde gebakken kalfslever met boterhammen!
We moeten 45 minuten wachten op de hoofdgerechten omdat de chef er in de keuken helemaal alleen voorstaat. Het vervelende hieraan is dat de nieuwe glazenwasmachine achter de bar veel lawaai maakt en dat de muziek op de achtergrond van het ongenietbare, storende type is.
Ik eet uiteindelijk de ‘Gebraden Anjou duif, met een sauté van groenten en gebonden jus van Jostabessen’ (€ 30). De delicate smaak van de licht rosé gebraden duif komt ten volle tot haar recht door de gebonden jus van Jostabessen (een kruising tussen zwarte bessen en kruisbessen).
Mijn ega krijgt de ‘gebraden pata negra met een stoofpotje van chii-take geparfumeerd met witte truffelolie’ (€ 25) voorgeschoteld. Het aroma van het vet is helemaal in het vlees gesijpeld tijdens het braden en smelt werkelijk in de mond.
We drinken hierbij Chateau La ferme d’Angludet 2000 (€ 42), een Margaux die de tweede wijn van Chateau Angludet is. Lange tranen in het glas en veel tannine in de mond wijzen erop dat deze wijn nog heel wat jaren meekan. Het is een elegante, subtiele wijn waarbij de aankoopprijs slechts vermenigvuldigd wordt met twee.
Ik had op de kaart gezien dat de kazen geleverd worden door kaasmeester Michel Van Tricht uit Berchem. Dit mag ik niet missen. Ik krijg een bord met comté, livarot, Bourgondische chèvre en brie de Meaux. Dit is beter dan een dessert.
Om af te ronden wordt er bij de koffie nog een hele schotel zalige zoetigheden aangevoerd.
Kortom, in De Kapblok wordt er op hoog niveau gekookt. Alleen hopen dat na 10 jaar hectisch leven er geen burn-out optreedt.

Conclusie: Een chef die zijn 'métier' kent en een wijnkaart met klasse tegen aanvaardbare prijzen.

Eten: 8/10
Bediening: 8/10
Comfort: 7/10

Globale beoordeling: **** (zeer goed)

Type: restaurant
Keuken: Frans
Specialiteit: gastronomisch

De Kapblok
Ninoofsesteenweg 220
1700 Dilbeek
02 569 31 23
reservatie@dekapblok.be
users.skynet.be/fb086035

Met volledige originele titel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten