zondag 24 mei 2009

De Neu Pruim: De keuken van ons moeder


Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 176 (woensdag 28/11/2007)

Hoe langer hoe meer geraak ik ervan overtuigd dat mensen op zoek zijn naar eetplekken waar eerlijke kost wordt geserveerd en niet naar de nieuwe place to be waar arty farty culinaire hoogstandjes de bovenhand halen. De Neu Pruim is zo’n eetplek die dan ook altijd boeje vol zit. Geopend in 1903 als café en uitzwerming van een tak van de familie van het nog steeds bestaande café ‘In de Oude Pruim’ ertegenover, werd het in 2000 door chef John Stevens en zijn echtgenote overgenomen en omgeturnd tot restaurant met Belgische specialiteiten, van stoemp tot steak.
Als ik er met mijn gezin op een zaterdagavond binnenstap, worden we direct ondergedompeld in een conviviale, familiale sfeer. Het geroezemoes van de gasten is rustgevend en nodigt uit tot gezellig kletsen. Natuurlijk draagt het bruin-café-interieur hiertoe bij.
We bestellen direct een oude geuze Mariage Parfait van Boon uit Lembeek (€3,5). Die is zeer mals met een iets hoppige afdronk achteraan de tong. Eigenlijk wel bizar dat hier in Beersel, het enige dorp ter wereld waar er twee oude geuze producenten (3 Fonteinen en Oud Beersel) zijn gevestigd, de oude geuze van een naburig dorp wordt geschonken.
Als voorgerecht is de toast met Parijse champignons (€9) een simpel maar eerlijk gerecht. De champignons zijn gesauteerd met ajuin en peterselie. Alleen moet ik het citroenpartje lenen dat mijn zoon bij zijn huisbereide kaaskroketten (€8,50) heeft gekregen. De dagsoep (€2,50) voor mijn eega is officieel een kippenroomsoep, maar blijkt een exacte kopie te zijn van de groentesoep op basis van een kippenbouillon van ons moeder. Van een flashback gesproken. Heerlijk om een homp bruin brood in te soppen.
De vader van de chef is beenhouwer en staat in voor de wekelijkse aankoop van een rund en een varken of een schaap. Ze worden in het huis versneden en verwerkt. Dat is dan ook te proeven aan de huisbereide worsten (€12,50) en het gebakken (in het huis gezouten!) spek (€11) dat mijn tafelgenoten kiezen. Zo smaakte vroeger vlees. De worsten zijn compact en hebben een diepe smaak en de vetrand van het licht gezouten spek smelt in de mond. De bruine saus is een meerwaarde bij de worsten, maar overbodig bij het spek. Had de moeder van Jommeke haar zoon deze savooiestoemp voorgeschoteld in het stripverhaal 'Neuzen bij de vleet', onze held zou nooit in hongerstaking zijn gegaan. Zo lekker.
Mijn portie konijn met pruimen en geuze (€14,50) omvat 2 billen, 2 niertjes, 2 pruimen en de nek van vlekje. Dit gerecht blijven we thuis toch associëren met kermiszondag. Het vlees is mals en de niertjes brengen een mooi evenwicht in het smaakpalet dat anders te zoet zou zijn. Het toefje dille en luzerne dat mijn bord siert, mag gerust achterwege blijven want de geur ervan stoort.
We drinken nog een koffie (1,80) want desserts zijn hier geen specialiteit. Daarna wordt er ons samen met de rekening (€81,30) een pruimenjenever aangeboden en keren we met een goed gevoel huiswaarts.

Conclusie: Conviviaal restaurant dat 'en stoemelings' de pole position in culinair Beersel heeft overgenomen.

Eten: 7/10
Bediening: 7/10
Comfort: 6/10

Globale beoordeling: *** (goed)

Type: restaurant
Keuken: Belgisch
Specialiteit: vleesgerechten

De Neu Pruim
Steenweg op Ukkel 110
1650 Beersel
02 377 64 05
vraaghetaandechef@deneupruim.be
www.deneupruim.be

Waarschijnlijk zal dat van die 'pole position' in de conclusie als een mokerslag zijn aangekomen bij de die van 3 Fonteinen, gezien hun reacties op het artikel dat later over hen verschijnt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten