zondag 31 mei 2009

Basíl & co: KISS

LET OP: dit restaurant bestaat niet meer!

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 177 (woensdag 05/12/2007)

Er was eens het restaurant André D’Haese in Machelen dat één Michelinster had. De chef wou echter meer, zoveel mogelijk sterren. Met dit doel voor ogen verhuist hij naar de Louisalaan om The Avenue op te starten, maar moet daarvoor wel zijn ster inleveren. Ondertussen had hij zijn eerste zaak gedownscaled en gerestyled tot restaurant Pyramid. In 2005 wordt deze operatie nogmaals herhaald en Basíl & co, met huurling Nicolas Pieters aan het fornuis, is geboren. De sterrendroom is blijkbaar ondertussen helemaal opgegeven want onlangs is The Avenue omgeturnd tot Basíl & co brussels louise. Wij gaan de originele Basíl & co uittesten, die ondertussen het achtervoegsel, of wat dacht je, ‘brussels airport’ heeft gekregen. Het is perfect bereikbaar want het ligt op een steenworp van de E19 Brucargo-uitrit. Het voorste deel van de zaak geeft een rommelige en desolate indruk. Het is zaterdagavond en de lounge annex tapasbar is leeg. We worden naar achter begeleid. Voorbij de centraal gelegen open keuken, in de veranda met zicht op het terras en de tuin komen we eindelijk mensen tegen. De eetzaal is langwerpig en wil loungeachtig overkomen. De muziek op de voorgrond staat luid en is jazz van het ergere soort, free jazz. Op onze vraag wordt die iets stiller gezet, voor 3 minuten tenminste.
Bij het bestellen blijkt het ‘Thais soepje met Mechelse koekoek, citroengras, gember en koriander’ (€12) niet meer voorradig. Ook de ‘Pieterman en grijze garnalen met groetenmozaïek en saffraansaus’ (€19) is op. ‘Gisteren te veel verkocht’. Bizar want binnen de 24-uren moet het toch mogelijk zijn om verse ingrediënten te laten leveren. Bovendien was dit natuurlijk wel best vermeld geweest bij het overhandigen van de al bij al zeer eclectische kaart. Als wiedergutmachung krijgen we een glas Cava aangeboden. Bon, we herbeginnen met een propere lei.
De ‘Open ravioli met krokant gebakken kalfszwezeriken en bospaddestoelen’ (€18) die mijn madame neemt is wonderbaarlijk lekker, een smaakbom. Perfect gekruid, gebakken en gepresenteerd. Dit is een signature dish. Mijn ‘Gebakken Sint-Jakobsvruchten op een mousseline van Granny Smith appel en vanilleolie’ (17€) daarentegen stellen teleur omdat er geen smaakintegratie is tussen de verschillende ingrediënten.
Als hoofdgerecht nemen we de ‘Gegrilde tonijn met polenta, kaviaar van aubergines en tomatenconfituur’ (24€). Opnieuw is er geen smaakharmonie terug te vinden. De tonijn is perfect gebakken maar zijn smaak wordt gecamoufleerd met veel te veel bijkomende ingrediënten: tomatenconfituur, pesto, aceto balsamico. Het zijn er gewoonweg te veel. Boven het fornuis moet dringend een bord worden gehangen met daarop ‘KISS’: Keep It Simple, Stupid! We dronken bij dit alles een Zuid-Afrikaanse Leopards Leap Chenin Blanc 2007 (€22) die naast prijzig, ook verdacht uitgebalanceerd is gegeven zijn jeugdige leeftijd. Als de fles uit is, betalen we de rekening (€105) en gaan met mixed emotions naar huis.

Conclusie: Eclectische kaart vol gerechten met veel te veel verschillende ingrediënten.

Eten: 6/10
Bediening: 7/10
Comfort: 8/10

Globale beoordeling: *** (goed)

Type: restaurant
Keuken: internationaal
Specialiteit: -

Basíl & co
Heirbaan 210
1830 Machelen

Originele titel is kort en krachtig. Vind ik nog steeds beter dan 'Keep it simple!'.
Onmogelijke schrijfwijze van Basíl met een í (i met een accent). Natuurlijk niet terug te vinden op ZONE02/ website en dus zeker geen commentaren. Wel echter onrechtstreekse commentaar van Michel De Jager op het ZONE02/ artikel over 't Onbekende in Vilvoorde (Dat trouwens het Bart Bikt! restaurant van het jaar 2008 was).
--------------------------------------------------------------------------------

Michel de Jager - 04/01/2009 19:38:20 3/5 Mijn 'copain', die hier de laatste keer een aanval van narcolepsie kreeg, heeft zijn eigen appartement kunnen terugkopen en dat moet gevierd. Lava-achtige risotto met octopus, een gewaagde creatie van rogvleugel met groene kool en spekjes en een hemels wentelteefje van peperkoek en gemberijs. Een hattrick voor slechts €38 (excl. wijn). In de Michelingids 2009 vervangt dit topadres terecht Rouge Glamour bij de Vilvoordse restaurants.

--------------------------------------------------------------------------------

Michel de Jager - 14/05/2008 23:21:40 5/5 Ik ben met twee vrienden mijn verjaardag gaan vieren in 't Onbekende. Pas om 21u10 binnengekomen en onwaarschijnlijk lekker gegeten. Super coquille op gekaramelliseerde witloof. Hierbij een heerlijke chablis gedronken. Dan een côte à l'os met een perfecte cuisson. De bearnaise was top. Wat een pomerol was mij dat! Ook het dessert was zeer verzorgd en homemade! (Enig minpunt: de dessertwijn was maar pover)
Niet goedkoop: €85 per persoon maar zeker de moeite waard om iets te vieren. De gastvrouw heeft ons ook met de nodige discretie bediend, zelfs toen een tafelgenoot het hoofd liet hangen omdat het feest bijna gedaan was. De chef is duidelijk beter bezig dan zijn broer bij Basíl & co.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten