zondag 24 mei 2009

Café Novo: Un zeste de Neerlandais


Foto: Johannes Vande Voorde


ZONE02/ nr. 176 (woensdag 28/11/2007)

Na een wandeling doorheen de Marollen beland ik samen met 15 bewoners van een Gents woonerf op een zaterdagmiddag in Café Novo. Dit eetcafé in de schaduw van het Brussels parlement is nogal branché tegenwoordig. Het is zeer ruim en heeft ook een straatterras. Wij komen in de tuin op het terras terecht met bric à brac meubilair van de neu aa met. De gerechten van de ‘voor elk wat wils’ kaart zijn genummerd zoals in Chinese restaurants en geven ons een met lijst of flietjes? gevoel.
‘Est-ce-qu’on veut boire déjà quelque chose?’ Euh, ja... een fles mineraalwater, twee... Met een ‘Je suis ici pour vous servir’ worden we onderbroken, waarmee wordt aangegeven dat we best overgaan op de taal van Voltaire indien we wensen bediend te worden. Niets menselijk is ons vreemd. We hebben immers honger en beseffen dat we op dit uur nergens anders nog plaats zullen vinden. We beslissen dus maar te capituleren en bestellen alles in het Frans. Er wordt iets later een plateau met drank op tafel gezet en we moeten blijkbaar zelf voor de distributie zorgen. Santé!
De keuze van de groep is zeer divers dankzij de eclectische kaart. De ‘gevogeltecurry met kokosmelk en appeltjes vergezeld van sinaasappelsneetjes en geparfumeerde basmatirijst’ (€11,50) is heerlijk. In de bouletten met tomatensaus (€11,50) voor de kinderen is de komijnsmaak veel te dominant. De steak tartare (€11,50) bevat zeer vers vlees zonder additieven want het verkleurt zichtbaar tijdens het eten. Het wordt zoals het hoort met een eierdooier opgediend maar olie en azijn ontbreken om de tartare aan te maken. Het vlees van de ‘gigot d’agneau à l’os, coulis de tapenade verte et légumes croquants’ (€14,50) van het suggestiebord is zeer dun gesneden, taai gebakken en de weliswaar lekkere tapenade blijkt rood te zijn. De tomaat met garnalen (€11,50) wordt opgediend met cocktailsaus in plaats van mayonaise.
Oeps, de penne met pesto is blijkbaar vergeten. Tien minuten later blijkt de penne perfect al dente gekookt en bij de pesto komt nog een lading pijnboompitten (€10,50). De groentegarnituren zijn vers en lekker maar volledig gestandaardiseerd. De frieten die bij de meeste gerechten worden geserveerd, zijn van het dikke, platte maar krokante type. Alleen hangen ze vol zwarte tikjes. Misschien het frietvet iets regelmatiger verversen?
Als wijn kiezen we bij dit alles voor een fruitige Argentijnse Terra Organica Malbec 2005 (€16 ofwel de aankoopprijs met een aanvaardbare factor 2,4 vermenigvuldigd) uit de Mendoza regio omdat de Spaanse La Mancha Crianza 2004 op is.
Hierna drinken we nog een koffie (€1,80) uit antieke koppen, die quasi allemaal een hak in de porseleinen rand hebben. Plots komt een tafelgenote verbouwereerd van het toilet terug met een plooifolder van ‘un zeste de néerlandais’, het project van het Huis van het Nederlands om horecapersoneel een scheutje Nederlands te leren. We kunnen er niet aan weerstaan om dit bij het buitengaan aan het personeel te overhandigen.

Conclusie: Eetcafé met stijlvol designinterieur maar met een keuken op taverneniveau.

Eten: 6/10
Bediening: 4/10
Comfort: 5/10

Globale beoordeling: ** (matig)

Type: eethuis
Keuken: -
Specialiteit: -

Café Novo
Oud Korenhuis 37
1000 Brussel
02 503 09 05
contact@cafenovo.be
www.cafenovo.be

Uit colère in één trek uitgeschreven, de first draft was ook de final version. Achteraf gezien had ik eigenlijk 1/10 moeten geven voor de bediening i.p.v. 4/10. Dat zou dan globaal * (slecht) i.p.v. ** (matig) als globale beoordeling geweest zijn.
Op de ZONE02/nl website zijn staan er vier commentaren waarbij Michel De Jager de puntjes op de i zet door de bevestiging van de vastgestelde feiten. Superlux herbevestigt nog eens.
--------------------------------------------------------------------------------

Superlux - 05/12/2008 14:08:09 2/5 Enkele jaren terug was dit een heel leuke plek om even op rust te komen. De mensen die Café Novo toen openhielden waren altijd vriendelijk en spraken zelfs een mondje Nederlands. Ze waren heel dynamisch en zorgden steeds voor iets nieuws. Na een conflict met de eigenaar hebben ze er de brui aan gegeven. De huidige uitbaters zijn minder creatief en sympathiek. De kwaliteit van het eten is niet constant en het laat vaak lang op zich wachten.

--------------------------------------------------------------------------------

Michel de Jager - 28/09/2008 09:14:53 1/5 Inderdaad, onvriendelijk, bijna vijandig 'tweetalig Frans' onthaal. Als ik er, eveneens met een groep van vijftien personen, op zaterdagnamiddag 28 juni iets wil gaan drinken, en het terras op straat zit vol, dan weigert de barman (in de taal van Voltaire, dat spreekt voor zich) het terras in de tuin te openen. We moeten maar binnen in de schaars verlichte zaal gaan zitten puffen. We weigeren en gaan ergens anders op een terras zitten.
De eigenaar moet zich toch eens dringend bezinnen, want hij moet twee obers en een barman betalen die er blijkbaar alles aan doen om zo weinig mogelijk te moeten werken.

--------------------------------------------------------------------------------

Tom Lerminiaux - 07/01/2008 17:35:51 3/5 Dit restaurant heeft een werelds karakter, een hart voor fairtrade en een experimentele houding.
Gevolgen zijn: een jong publiek, een kaart die regelmatig veranderd wordt, een zeer chaotisch maar gezellig interieur, en helaas ook wel eens een gerecht dat niet op punt staat.

--------------------------------------------------------------------------------

cisewies - 06/12/2007 12:57:28 4/5 Ik vind dat de Novo een paar sterren meer verdient dan toebedeeld door de recensent! Het is een no-nonsens eet-café, met een zelfde no-nonsens bediening... Gewoon-gewoon! Het interieur is gezellig, doet huiselijk aan, vooral met de zelfgemaakte - lekkere taarten in de frigo! Ook de rest van de kaart is eenvoudig, maar lekker! (al moet je inderdaad een oogje dichtknijpen voor de Nederlandse vertaling.)
Maar wat ik het meeste apprecieer aan Café Novo, is de internationale sfeer, het gemak waarmee je er aan de praat raakt met andere gasten, de gelegenheid om gezellig te keuvelen en dat alles bij een niet-te-dur knabbel op elk moment van de dag! Zaaaalig toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten