vrijdag 6 februari 2015

Brasserie des Etangs: Minigolf als alibi

LET OP: deze brasserie is overgenomen!

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 192 (woensdag 16/7/2008)

Met Junior heb ik de laatste tien jaar in Frankrijk talloze minigolfparcours afgehaspeld. Ongetwijfeld een onderdeel van mijn jaren ’70 fetisj. Hij is ondertussen ook door de microbe gebeten. Vandaar de idee om als ontspanning op een zondagmiddag tijdens de examens naar de goed onderhouden minigolf aan de Mellaertsvijvers te trekken. Eerst gaan we echter de nodige krachten opdoen in Brasserie des Etangs, gelegen tussen de plezier- en visvijver. Het is een chalet met een veranda die bijna helemaal rond het gebouw loopt. Het grote luxueuze terras met zicht op het minigolf en vijvers is in de zomer een pleisterplek. Fransman Jean-Charles Gatelet en zijn echtgenote Nadia hebben in Brussel de klassieke Franse brasseriekeuken opnieuw op de kaart gezet. Madame gaat resoluut voor de ‘Os à moelle, brisures de truffe'(€10,50) als voorgerecht. Traditioneel wordt het bot dwars afgesneden zodat er twee, drie cilinders met een hoogte van een vijftal cm op je bord belanden. Dat is hier wel even anders. Een volledig bot wordt overlangs doorgezaagd en belandt zo op een langwerpig bord. Het is rijkelijk bestrooid met brokjes zwarte truffel. Mijn eega lepelt met veel plezier de twee stukken dakgoot leeg. De eerlijkheid gebiedt mij te vermelden dat het erbij horende toastbrood verbrand is. Bij de suggesties zien Junior en ik een ’Vichyssoise, chiffonnade de saumon fumé’ (€8,50) staan. Een vichyssoise is een in 1917 door Louis Diat gecreëerde met room gebonden soep van aardappelen en prei die koud wordt opgediend en gegarneerd met fijngehakt bieslook. Om de prijs te rechtvaardigen worden er hier aan de maagdelijk witte soep reepjes gerookte zalm toegevoegd. Dit is niet nodig want de soep op zich is heerlijk. Ons nageslacht kijkt vertwijfeld als hij zijn ‘Jambonneau roti moutardière’ (€15) geserveerd ziet. Genoeg voor ons drieën. Het is perfect gegaard, maar ook hier weer spijtig genoeg een detail dat voor verbetering vatbaar is. Het paneermeel dat bovenop de mosterdlaag op het vlees ligt, is niet krokant. De chef zou dit bij de controle van de borden, voor ze de keuken uitgaan, toch moeten zien? Omdat het rundvlees hier van het Charolaisras is, kiezen we voor een entrecote (€20,50) en een filet puur (€23,50) om te delen. Zo kunnen we de diversiteit in textuur en smaak tussen deze detailversnijdingen proeven. De entrecote heeft een robuust, sappig mondgevoel en een stevige smaak. De filet puur is zeer mals en heeft een zalig zachte, lang nawerkende smaak. Goed dat we niet gezwicht zijn voor de ober die ons een suggestiewijn van €27 wou verkopen, want de vin du patron van €16 (2,75 maal de inkoopprijs), een rode Bordeaux (Les Prémices de Martet 2005) is bijna te goed als huiswijn. Als dessert proeven we nog van de heerlijk huisgebakken ‘tarte citron meringuée’ en ‘tarte au fromage blanc sur fond de spéculoos’ (beiden €6). Bij de ristretto (€ 2,50) begint het jammer genoeg te regenen zodat we een andere keer zullen moeten terugkomen voor het minigolf.

Conclusie: De Franse brasseriekeuken in zijn volle glorie. Alleen moet de chef beter zijn borden controleren.

Eten: 8/10
Bediening: 8/10
Comfort: 8/10

Globale beoordeling: **** (zeer goed)

Type: brasserie
Keuken: Frans
Specialiteit: vleesgerechten

Brasserie des Etangs
Vorstlaan 275
1150 Sint-Pieters-Woluwe
 
Dit was echt een revelatie. Franse brasseriekeuken gebracht door een Frans koppel. Een verademing. Jean-Claude en Nadia deden dat schitterend. Ze verkochten hun zaak net voor de bankencrisis. De nieuwe eigenaar ging effectief failliet. Ondertussen heeft de daarop volgende eigenaar de zaak verkocht aan de brasserieketen 'Restauration Nouvelle' die in totaal 22 vestigingen omvat.
Opnieuw mijn excuses voor de door mij genomen foto. De gedrukte foto was van zeer slechte kwaliteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen