zaterdag 26 december 2015

MIE VAN BART: Bizon-dere brasserie

Foto: Bart Billen


GOESTING nr. 7 (woensdag 7/10/2015)

MIE VAN BART is de nieuwe brasserie van Patrick Van Campen (Baron van Zon, De Neus en het vorig jaar uitgebrande Engelentijne) in het stationsgebouw van Weerde. Zonder grote mediacampagne is het een instant succes en dat op een desolate, surrealistische plek, het no man's land tussen twee samenvloeiende spoorlijnen.
Je moet het gezien hebben om het te geloven, de perfecte locatie voor een scene in een toekomstige Dominique Deruddere film. Ik heb even tijd nodig om dit in mij op te nemen. Naast het mooi gerenoveerde station is er op de vlakte die dienstdoet als pendelparking nog het bizarre café DE RUT. Ook de naam van de zaak is surrealistisch, want zoals steeds bij Patrick Van Campen kiest hij een naam van een pop uit de door zijn grootvader in Antwerpen opgestarte Koninklijke Poppenschouwburg. Goed dat we gereserveerd hebben want op een dinsdagavond zit de zaak om 20u20 afgeladen vol. Ik drink bij het bestuderen van de kaart, die de lay out heeft van een dienstregelingsaffiche van de NMBS, een perfect getapte Cristal Alken (€ 4). De oudste Belgische pils (1928) is nog steeds de beste. Madame bestelt een gin tonic (Bombay Sapphire gin en Fever-Tree tonic) die € 12,50 kost. Dat is € 4,50 meer dan een coupe champagne. Het interieur is perfect uitgekiend: van de mooie verlichte toog, over de houten treinbanken, tot de lange centrale tafel, de intimistische verlichting en natuurlijk de opgezette bizon achterin de zaal.
De Ierse filet d'anvers blijkt carpaccio te zijn en geen gerookt vlees. Dan maar garnaalkroketten (€ 14) gevolgd door een entrecote van holsteinrund (€ 27,50). Madame gaat enkel voor een portie mosselen natuur (€ 24). Als francofielen vinden we onze gading niet in de wereldwijnkaart en beslissen om Cristal Alken te blijven drinken. De garnaalkroketten stellen teleur omdat het drie grote bitterballen zijn en geen kroketten. De salpicon is slecht afgekruid, ook zijn de garnalen ietsepietsie klein en van inferieure kwaliteit. De peterselie is niet bros maar kwak gefrituurd en de cresson is overbodig.
De hoofdgerechten brengen beterschap. De mosselen zijn mooi, groot en met veel ajuin en selder bereid. De frieten zijn homemade. De entrecote is aan de taaie kant, wat normaal is omdat dit vlees van een gepensioneerde melkkoe komt. Het is juist daardoor zeer smaakvol. De grillsmaak van de houtskoolgrill is merkelijk aanwezig. De bakwijze is zoals gevraagd blue chaud. Per geluk heb ik mijn Laguiole mes bij, want ik weiger deze heerlijke entrecote kapot te zagen met een gekarteld mes. De bearnaise heeft te lang 'au bain marie' staan pruttelen en is uitgedroogd. Ik vraag een supplement archiducsaus (€ 2,50) en die is perfect.
We delen het meest originele dessert op de kaart: Chiquita banaan (€9,50). Het is een gekarameliseerde banaan zoals ons moeder die altijd maakte. Hierbij komt een originele crème van pindanoten, schuim van witte chocolade en karamelijs. Op het eerste zicht lijkt dit alles onmogelijk bij elkaar te passen, maar het werkt wonderwel. Hoed af. We blijven met nog een mokkakoffie (€ 2,50) net de onder honderd euro (€99,50). Vermits op de kaart nadrukkelijk vermeld staat wanneer het laatste vertrek naar respectievelijk Brussel en Antwerpen is, komen we volgende keer zonder fout met de trein.

Conclusie: Deze nieuwe brasserie is net wat het fermettenlandschap tussen Vilvoorde en Mechelen nodig had: simpele gerechten efficiënt opgediend tegen schappelijke prijzen.

Eten: 8/10
Bediening: 8/10
Comfort: 7/10

Globale beoordeling: **** (zeer goed)

Type: brasserie
Keuken: Belgisch
Specialiteit: -
BTW-bon: tjek
Wi-Fi: tjek

MIE VAN BART
Stationsplein 1
1982 Weerde
015 61 14 47
www.mievanbart.be
 
Belangrijk om weten is dat deze brasserie non-stop open is. Uniek in Halle-Vilvoorde.
UPDATE december 2017: ik kom er om 15u30 binnen en ze sturen mij weg 'want ze zijn de avondservice aan het voorbereiden'. Tot zo ver het unieke.

Seeing is believing


Merkwaardig interieurBeste Belgische pils, te dure gin tonic en dienstregelingskaartOK brood en foute olijvenBitterballen, mosselen en entrecote met uitgedroogde bearnaisePerfecte bleu chaud cuisson, homemade frieten en heerlijke archiducGeweldige gebakken banaan en mokka(?)koffie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten