zaterdag 7 maart 2015

BELvue! Lunch & Tea: Klein maar fijn

LET OP: dit eethuis bestaat niet meer!

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 200 (woensdag 26/11/2008)

Hip Hip Hoera! ZONE02/ is aan zijn 200ste editie toe. Bestaan er 200 jaar oude restaurants in Brussel? Volgens Prof. Scholliers van de VUB niet, maar er zijn twee Brusselse buurten waar 200 jaar geleden in navolging van Parijs de eerste restaurants verschenen. Naast de incontournable Beenhouwersstraat was dat, misschien iets wat onverwacht, ook zo op het Koningsplein. Na een eeuw uitgestorven te zijn is de horeca recent via het museumwezen terug aanwezig op het Koningsplein. Zakenman Fernand David, in een vorig leven manager van Hilton Europa, heeft er naast de museumbrasserie in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten sinds begin dit jaar ook BELvue! Lunch & Tea in het gelijknamige museum geopend. Sommige beklijvende gidsen omschrijven dit museum tijdens hun rondleiding als het contradictorische museum voor dynastie en democratie. Ik ga er op een woensdagmiddag met Junior, in de eetzaal met zicht op het Koningsplein, lunchen. De kaart is beperkt: enkele voorgerechten, salades en pasta’s. Maar alles is fait maison. Junior kiest voor de mozzarella sticks (€8) als voorgerecht. Ik wil de dagsoep (€4), een ‘bisque d’homard’, testen. De mozzarella sticks zijn eigenlijk kaaskroketten, maar dan wel origineel vormgegeven. Er worden twee staafvormige kroketten met een dikke krokante korst geserveerd. Deze korst zorgt voor evenwicht met het elastische karakter van de mozzarella. Hierbij komt een zeer gevarieerde lekker aangemaakte salade. Junior is duidelijk tevreden, alleen maakt hij zijn beklag over het industrieel afbakstokbrood. Mijn kreeftensoep komt in een ovaal, heel diep bord. Het lijkt wel een minibadkuip. De hoeveelheid soep is dan ook gigantisch. Niet dat ik mij daar over beklaag, integendeel. Ze smaak perfect. Een robuuste zilte smaak van kreeftenpantsers is dominant. Als hoofdgerecht verschijnt aan de overzijde van de tafel een pasta ‘3tomatoes’ (€14). Het is een verkeersdrempel van, met een vleesvork, opgerolde tagliatelle. De tomatensaus is à la minute bereid met slechts drie kerstomaten, zo verklaart de ober de wat bizarre naam van dit pastagerecht. Ongelooflijk maar waar, zo’n pure, eerlijke smaak uit drie onnozele kerstomaten halen. Van mijn kant proef ik de Caesar salade (€14). Deze salade werd in 1924 in Noord-Amerika ontwikkeld door ene Cardini met aangemaakte Romeinse sla, croutons, geraspte parmezaan, een eierdooier en Worcestershire saus. Deze versie is een hedendaagse interpretatie ervan met dezelfde salade als bij de mozzarella sticks, maar met blokjes kippenwit, ansjovisfilets, pijnboompitten en croutons. Als dessert proeven we een heerlijk stuk perentaart en een fantastische portie rijstpap (beiden €4,75) van patisserie Gaudron op het Brugmannplein in Elsene. Na slechts €60 voor deze heerlijke lunch te hebben betaald, bezoeken we het museum en valt eindelijk mijn €. In de kelder tussen de toiletten en de trap ontdekken we het ‘knooppunt van de democratie’. Voorwaar contradictorisch…

Conclusie: Perfecte plek om rustig te lunchen. Kleine maar fijne kaart. Heerlijke patisserie van Gaudron.

Eten: 8/10
Bediening: 9/10
Comfort: 9/10

Globale beoordeling: **** (zeer goed)

Type: eethuis
Keuken: Belgisch-Frans
Specialiteit: -

BELvue! Lunch & Tea
Paleizenplein 7
1000 Brussel
 
Geef toe, een perfecte rode draad doorheen het artikel, van inleiding tot besluit. Ik ben er nog steeds tevreden over. The Ladies van de redactie hebben de drie eerste woorden van mijn versie gedeletet. Hier staan ze er opnieuw in.
Fernand David heeft deze zaak gesloten vanwege een lage omzet veroorzaakt door de onbestaande visibiliteit (geen neonlichtreclame op het Paleizenplein toegelaten natuurlijk). Later kwam in deze ruimte van het BELvue museum een filiaal van 'Green Kitchen'. Plots ging de poort op het Koningplein open en was er meer va et vient mogelijk.
Hij liet erna ook zijn 'museumbrasserie' aan de overzijde van het Koningsplein over, daar zijn partnerschap met Peter Goossens op de klippen was gelopen. Sinds 2010 is de uitbating in handen van de federale wetenschappelijke overheidsinstelling KMSK zelf. In 2007 kreeg de 'museumbrasserie' nog de 'Bart Bikt! Resto of the year' award van mij, nu zijn de meerderheid van de beoordelingen op 'tripadvisor' 'Matig' tot 'Vreselijk'. Het is dus armoede troef in de tot 'Museum Arts Brasserie' omgedoopte zaak die nog slechts van 10u tot 17u open is.
Een paar jaar later start hij de keten 'Steak Frit' op. Alweer een knap concept, maar blijkbaar betaalde het management zich te hoge lonen uit en werden leveranciers (zoals 'Gold Meat Belgium n.v.' die het lekkere potjesvlees voor de amuse bouche leverde) veel te laat betaald. Op het laatste zelfs gewoonweg niet meer. Steak Frit ging dan ook failliet.
Vermits ik geen digitale versie van de gepubliceerde foto heb, ben ik andermaal verplicht een wazige foto (vanwege het recyclagepapier waar ZONE02/ op werd gedrukt) te gebruiken. Tot slot dit nog: de beklijvende gids in kwestie is Erik Nobels. 'Bedankt voor de oneliner Erik'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten