woensdag 7 januari 2015

l'R du Temps: Ogen groter dan de buik

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 187 (woensdag 7/5/2008)

‘Wanneer gaan we eens echte fondue eten?’ vraagt Junior. Hiermee bedoelt hij fondue Bourguignonne en geen kaasfondue. Madame denkt er immers niet aan om thuis het plafond te ruineren door het te coaten met een vetlaag. Op een zondagmiddag trekken we hiervoor naar
l’R du temps. De R staat voor Rodel, want de autochtone Zwitser René Rodel is er chef/eigenaar. Het restaurant is gelegen op het eerste verdiep van een appartementsgebouw aan een residentiële laan. We komen er warempel terecht in de jaren ’70. Iedereen die ooit op sneeuwklassen is geweest, kan zich het interieur zo voorstellen: een Alpenchalet bomvol silver seventies kitsch, koebellen incluis. Als voorgerecht kies ik voor de Croûtes Emmental (€7,20) en Junior voor de Crêpe Zurichoise (€8.00). Madame denkt dat een voorgerecht hier te veel van het goede zal zijn. Ze zal natuurlijk weer gelijk krijgen. Dat neemt niet weg dat ze heerlijk zijn. De Croûtes Emmental is een simpel gerecht. Brood doorweekt met witte wijn, wordt belegd met Emmental kaas en gegratineerd. Hierop komt gebakken spek en een spiegelei. De Crêpe Zurichoise is een pannenkoek met kaas en spek. Hierna volgt voor mij Emincé de veau Zurichois (€14,20), voor Junior Fondue Bourguignonne au filet (€17,00) en voor Madame Fondue Royale (€ 16,10). Voor alle duidelijkheid: Fondue Bourguignonne is geen echte fondue. Het heeft nog minder met de Franse Bourgogne te maken. Echte fondue is kaasfondue, het Zwitserse nationale gerecht. De manier van eten van een fondue Bourguignonne is vergelijkbaar met kaasfondue, vandaar de naam. Zoals het hoort zijn op het speciale fondue Bourguignonne bord 4 aparte vakjes voor sausen (mayonaise, cocktail, tartare en curry), het vlees is supermals en het vet gloeiend heet. Alleen de diepvriesfrieten vallen tegen. De kaasfondue is hier met grisonvlees, aardappelblokjes, fruit, groente en natuurlijk brood om in de kaaspot te dompelen. De Emincé de veau Zurichois zijn reepjes kalfsvlees in een plas champignonroomsaus. Hierbij komt een rösti (zeg reusjti) of spätzli. Ik kan het niet laten en bestel ze allebei. Het zijn allemaal gigantische porties. De rösti is een aardappelpannenkoek. Gekookte aardappelen worden in dunne reepjes geraspt en in de vorm van een pannenkoek bruin gebakken. Vanbuiten krokant en vanbinnen smeuïg. Dit is super, in niets te vergelijken met die gefrituurde diepvries-beyblades die overal te pas en te onpas worden opgediend. De spätzli worden gemaakt van een dik vloeibaar deeg dat door een vergiet in kokend water vloeit. Deze gekookte onregelmatige deegslierten worden na afkoeling bruin gebakken in boter. Geen van ons drie slaagt erin om alles op te krijgen. Dit is onbegonnen werk. Meneer de uil van de Fabeltjeskrant zei het al in de jaren ’70: ‘Ogen groter dan de buik’. Bij dit alles dronken we Edelweiss (€19), een naar mijn oordeel veel te dure Zwitserse tafelwijn. Niet getreurd, voor dit jaren ’70 feestmaal betaalden we €35 per persoon.

Conclusie: Authentiek Zwitsers restaurant met de beste rösti ten westen van de Alpen.

Eten: 7/10
Bediening: 7/10
Comfort: 5/10

Globale beoordeling: *** (goed)

Type: restaurant
Keuken: Zwitsers
Specialiteit: fondue

l'R du Temps
Hansen-Soulielaan 78
1040 Etterbeek
02 735 00 66
bureau@rodel.be
www.rodel.be/rdutemps.htm
 
Ik herinner mij nog dat ik het toilet smerig vond. Ik heb dat echter niet in mijn artikel op kunnen nemen door de limiet van 3.000 tekens maar het zat natuurlijk wel verrekend in de 5/10 voor comfort!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten