dinsdag 22 juni 2010

Den Antrekoot: Lazy Sunday afternoon

LET OP: dit restaurant bestaat niet meer!

Foto: Johan Martens


ZONE02/ nr. 181 (woensdag 13/2/2008)

Het blijft toch wel een probleem om op zondagmiddag in het Brusselse met het gezin iets te gaan eten. Het overgrote deel van de restaurants is dan gesloten. Recent is echter in Strombeek-Bever, op een steenworp van het Cultuurcentrum, Den Antrekoot geopend. Het ligt middenin een residentiële buurt. Je zou verwachten dat het op een zondagmiddag vol zit. Niets is minder waar, we zijn de enige klanten. De naambekendheid moet blijkbaar nog gerealiseerd worden. Bij dezen…
In de vorige eeuw was hier een buurtcafé gevestigd. Met een beperkt budget hebben Lennert en Bram de boel opgekalefaterd en een kleine eetzaal met een 25-tal plaatsen ingericht. Ze hebben elkaar leren kennen in de Dilbeekse horecawereld en wagen nu in Strombeek-Bever hun kans. Lennert staat in de keuken en Bram zorgt voor de bediening. De naam van hun zaak zegt het zelf: alles draait hier rond vlees. Al swingend op Eric Clapton’s ‘Layla’ en ‘Cocaine’ maken we onze keuze. Junior neemt natuurlijk de pikante ribbetjes (€15,50), wij de Argentijnse entrecote 'Angus Beef' (€22,50). Hierbij gaan we een Argentijnse Tomero malbec 2004 (€24 ofwel een 2,6 maal de aankoopprijs), een mono-cépage, drinken. De malbec druif is dé Argentijnse druif. Deze wijn heeft een dieprode kleur en een lange afdronk. Als amuse gueule wordt er een potje rillettes en een mandje met hompen bruin brood op tafel gezet.
Wat hier wordt opgediend zijn geen ribbetjes maar wel een hele ribbenkast. Een voorgerecht is hier absoluut niet nodig, een doggy bag echter wel. De ribbetjes zijn perfect gekruid en er worden dikke frieten bij geserveerd. Les P'tits Os in Jette zou er wel eens een te duchten concurrent bij kunnen hebben.
Een entrecote moet in mijn ogen ongeveer 1,5 cm dik gesneden zijn. Hier ziet het er meer uit als een chateaubriand, ongeveer 3 cm dik gesneden. De gaartijd is zoals gevraagd en het vlees is ietwat met vet dooraderd, erg mals en bijzonder smakelijk. De bearnaisesaus hebben we daarnet uitgebreid horen kloppen en is heerlijk luchtig. De ‘aardappel in de schil’ komt duidelijk uit de oven, waar hij slowfoodgewijs heeft kunnen aankorsten. Wel zou ik nog twee kleine dingetjes willen opmerken. De Ikea steakmessen kunnen best zo snel als mogelijk vervangen worden door fatsoenlijke Laguiole messen, kwestie van het vlees niet te kwetsen. Voor de aardappelen in de schil worden misschien best getande lepeltjes voorzien, want met mes en vork lukt het niet zo goed om ze leeg te lepelen.
Als dessert partageren we nog een tiramisu (€6,50), een vanille roomijs (€5,80) en een crêpe (€7,90). Deze desserts zijn zoals ze moeten zijn, vooral de tiramisu benadert de perfectie. Alleen misschien ook een bolletje vanille roomijs bij de crêpe geven, want nu is die te droog ondanks de appelschijfjes die tussen de dubbelgevouwen crêpe liggen?
De rekening bedraagt €108,70 of gemiddeld €36 per persoon. Rest ons de vraag welke film we in het vlakbij gelegen Kinepolis gaan meepikken?

Conclusie: Steakhouse zonder pretentie. De ribbetjes zijn om duimen en vingers af te likken.

Eten: 7/10
Bediening: 8/10
Comfort: 6/10

Globale beoordeling: *** (goed)

Type: restaurant
Keuken: Belgisch
Specialiteit: steakhouse, bistrokeuken

Den Antrekoot
Lakensestraat 76
1853 Strombeek-Bever

Voor deze recensie kreeg ik van mijn eindredactrice Eef een 'felicitaties van de jury'-mail. Dat doet natuurlijk veel plezier.
Trouwens dit restaurant won de Zilveren Vork in 2009. De drie laureaten van de eerste Gouden Vork-award 2009 zijn restaurants die ik in 2008 (Hof ten Eenhoorn -1ste laureaat- en Den Antrekoot -2de laureaat-) en zelfs in 2007 (Le Pré Salé -3de laureaat-) heb besproken. Geen goed idee van de redactie om op de 'the long list' van de Gouden Vork 2009 ook restaurants besproken in 2008 en 2007 te zetten.
De titel is naar de pophit van The Small Faces uit 1968 (met de geneuriede Satisfactionriff van The Rolling Stones op 1:46)
Op de ZONE02/NL website stonden, voor de boeken werden neergelegd, overheersend positieve commentaren.
--------------------------------------------------------------------------------

Alain Thoelen - 4/11/09 20:06 4/5 't was weer fantastisch zoals altijd.Vriendelijke ontvangst, lekker gegeten,goed wijntje van 't huis, en kindvriendelijk; wat ik ook een belangrijk punt vind.Dit verdient een pluim.Vakantiesfeer.1 minpuntje, een avondje tafelen in dit restaurant is veel te vlug voorbij, zoals een goede vakantie.DUS altijd vatbaar voor herhaling; PROFICIAT aan het hele team van "den antrekoot".Tot ziens .Wie tussen de regels leest beseft natuurlijk dat dit eigenlijk een pluspunt extra is. Tot weldra!

--------------------------------------------------------------------------------

Albert Vermeulen - 3/11/09 14:07 5/5 Toevallig ook gaan eten op vrijdagavond. Restaurant zat inderdaad stampvol. Voor ons was de 'service' meer dan ok en het eten bijzonder lekker. Wij hebben een zeer aangename avond beleefd. Zeker voor herhaling vatbaar.

--------------------------------------------------------------------------------

HP - 31/10/09 10:54 2/5 Gaan eten op vrijdagavond, geen goede ervaring. Alles liep in het honderd: bestellingen liepen verkeerd (25 min. voor we iets te drinken kregen, verkeerd bijgerecht), lange wachttijd (anderhalf uur),...De kalkoenbrochette was niet goed gegrild (halfrauw), de bijhorende cross

--------------------------------------------------------------------------------

Agnes Meyer - 28/03/2008 15:36:31 4/5 Op aanraden van ZONE02/ hebben we Den Antrekoot getest op een zondagmiddag en het verdict luidt: bravo aan de jonge chef en zijn vlotte, vriendelijke medewerkers. De keuken is erg verzorgd, lekker en zeer correct in prijs. Als we dan toch een baby-minpuntje moeten aanhalen: wat grotere keuze aan desserts zou welkom zijn.. Een aanrader!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten