woensdag 8 juli 2015

Bart De Bondt: In Tienen zen ik ne geire geziene

Foto: Bart Billen


GOESTING nr. 4 (woensdag 3/6/2015)

Dit jaar heeft Bart De Bondt naast een vermelding, ook een Bib Gourmand in de Michelin gids behaald. Dus kan je er een voor-, hoofd-, en nagerecht voor maximaal € 37 krijgen. Eens zien of ik in Tienen ne geire geziene zen? Madame is met The Ladies naar Rotterdam, dus neemt Junior met zijn vriendin de honneurs waar. We gaan het 'Feest van de Arbeid' in de suikerstad vieren. Het restaurant ligt op een steenworp van de Grote Markt. Het interieur is een eclectische mengelmoes van stijlen en de eetzaal is onderbelicht. Er is nog één ander koppel aanwezig. Het Bib gourmandmenu bestaat uit drie voor-, hoofd- en nagerechten. We beslissen de kaart af te eten. Als voorgerecht neem ik de tomatensla, Junior de carpaccio en Leen de ravioli van scampi's. De tomatensla is een mengeling van verse en zongedroogde tomaten, bedekt met rucola en afgewerkt met grote schilfers Parmezaanse kaas en kappers. Het decoratieve aspect wordt verzorgd door plakjes, mij tot dan onbekende, lotuswortel. Dat is de wortel van een waterplant afkomstig uit Indië, vol met ovalen luchtgaten. De smaak is niet uitgesproken, maar best aangenaam is de sprankelende crunch als je erop bijt. De meerwaarde van de carpaccio is dat het rundvlees flinterdun is gesliced. Bovendien is de smaak van het vlees excellent. Het gaat om de Belgische variant van carpaccio want er ligt rucola, grote schilfers Parmezaanse kaas en croutons op. De originele carpaccio uit Harry's Bar in Venetië werd er in 1950 door eigenaar Giuseppe Cipriani voor de aan bloedarmoede lijdende gravin Amalia Nani Mocenigo gecreëerd. In Harry's Bar wordt enkel huisgemaakte mayonaise in ruitvorm op het vlees gespoten. Nog even ter zijde: de naam carpaccio komt van de gelijknamige 15de eeuwse schilder die een voorliefde had voor de kleuren rood en wit. De ravioli met in de vulling gepureerde scampi verwerkt, is lekker, maar de portie is te klein. Ook is het niet nodig om ernaast nog hele scampi's te serveren. Misschien beter een paar ravioli extra geven? Scampi zijn in Azië gekweekte zoetwater reuzengarnalen. Ze hebben zeer fijne en lange scharen die om transportredenen samen met de kop worden verwijderd. Scampi zijn dus de staarten van gekweekte zoetwater reuzengarnalen die altijd diepgevroren zijn geweest. Verse scampi bestaan niet. Hier ware het misschien beter geweest om gamba's te gebruiken? De hoofdgerechten dan. De roulade van hoevekip komt op mijn bord, het stoofpotje van kalfswangen bij Junior en de cannelloni met ricotta en spinazie is voor Leen. De hoevekip gefarceerd met witloof en truffelpasta is zeer lekker. De bijgeleverde puree is aangenaam smeuïg. Alle garnituren zijn huisgemaakt maar ik denk dat een gratin naast puree 'von des Guten zuviel' is. Op de kaart stond dat er ook Luikse siroop in het gerecht voorkwam, maar daar is geen spoor van terug te vinden. Junior heeft andermaal de jackpot gewonnen met het stoofpotje van kalfswangen. Supermals en vol smaak. Leen heeft een te kleine portie: één cannellonistronk is echt te weinig als hoofdgerecht. Dat neemt niet weg dat de cannelloni volgens de regels van de kunst is gemaakt. Tot slot de desserts. Tarte Tatin voor mij, dame blanche voor Junior en moelleux van chocolade voor Leen. De bodem van de tarte Tatin is niet gaar en dus niet lekker. De dame blanche is gewoontjes en de moelleux au chocolat is een wat bizarre creatie: een chocolade cakeje in kuipvorm dat na het bakken afgevuld is met vloeibare chocolade. De rekening bedraagt € 163 en dat kan er prijskwaliteitgewijs mee door. Alvorens terug naar Brussel te rijden, gaan we bij de toeristische dienst eerst nog een pot onvolprezen Tiense Mostad (sic) kopen, een heerlijk zachte mosterd.

Conclusie: Gewoon goed maar van een aantal gerechten zijn de porties te klein.

Eten: 6/10
Bediening: 6/10
Comfort: 7/10

Globale beoordeling: *** (goed)

Type: restaurant
Keuken: Belgisch-Frans
Specialiteit: -
BTW-bon: tjek
Wi-Fi: tjek

Bart De Bondt
Broekstraat 9
3300 Tienen
016 82 75 50
info@bartdebondt.eu
www.bartdebondt.eu
 
De chef was niet aanwezig. Zeker een communiefeest of zo doen? De sous chef stond aan de piano. Bon, voor het overige viel mij de verlatenheid van Tienen in het algemeen en van het restaurant in het bijzonder op. Bizar, bijna anti stedelijk gevoel.
Dit was trouwens de viering van het feit dat Junior een half jaar samen was met zijn vriendin.
De inspiratie voor de titel komt van de legendarische 'Galaxy' sketches van het 'Vaneigens' item in het VRT-programma 'Man bijt hond'.
Het toeval wil dat ik samen met Madame op zondag 26 oktober 2014 in Harry's Bar in Venetië de authentieke Caprini carpaccio heb gegeten. Hou u vast aan de takken van de bomen: die carpaccio kostte €61 (jawel: eenenzestig Euro)! Maar het was wel de authentieke. It's a dirty job, but somebody has to do it.

Originele Caprini carpaccio in Harry's Bar in Venetië



Seeing is believing


Interieur is eclectische mengelmoes van stijlen


Weinig inspirerende amuses


Kleine portie ravioli van scampi, Belgische carpaccio (sorry voor onscherpe foto)
en ongeïnspireerde tomatensalade


Al weer te kleine portie, dit maal de cannelloni. Arme Leen.
Daarnaast prima kalfswangen en zeer goede roulade van hoevekip,
maar wel met exact dezelfde garnituur


Halfje Pouilly-Fuissé 2012 van Louis Latour (€25)


Bizarre desserts


Banale mignardises


Tiense mostad: de omweg waard naar een desolaat Tienen


Tiense contradictio in terminis:
als dat beest zijn gevoeg niet mag doe, dan is er ook geen zakje nodig


Geen opmerkingen:

Een reactie posten