LET OP: dit restaurant bestaat niet meer!
ZONE02/ nr. 181 (woensdag 13/2/2008)
Als de heimwee naar La douce France weer eens te groot wordt, dan helpt het om een beet te gaan eten in Le Doux Wazoo, een Brusselse bouchon uit Lyon. Het is gevestigd in een ’s avonds fraai verlicht, mooi gerenoveerd vooruitspringend huis in een zijstraat van de Boondaalsesteenweg, achter het kerkhof van Elsene, halverwege Watermaal. Het bestaat al sinds 1973. De naam die eigenaar Roland Berliner koos, is een verwijzing naar het in 1972 door Frank Zappa uitgebrachte titelnummer ‘The Grand Wazoo’ van de gelijknamige instrumentale lp. Dit is de Engelse verbastering van Le Grand Oiseau en is volgens Zappa een metafoor voor ‘an oversize primitive-but-effective megaphone’, te weten zijn micro. Het interieur is van het type retrobistro. Dit is dé pleisterplaats voor mensen uit de media- en reclamewereld. Ik neem met Madame plaats in het romantisch halfduistere stuk bij de keuken. Wij krijgen onmiddellijk een mandje met 3 soorten supervers boerenbrood en heerlijke smeerbare beurre salé. Als voorgerecht kies ik voor de ‘Jambon persillé de Bourgogne’ (€10,50), drie grote en dik gesneden stukken huisgemaakte aspic van varkensham met peterselie. Bovenaan het bord ligt er een ruime portie heel fijn gecutterde rauwe selder met augurken en ajuintjes. Dit smaakt heel fris zurig af tegenover het vlees. Aan de overzijde komt een zwaar gerecht uit de bouchonkeuken: ‘Quenelles de brochet à la Lyonnaise’ (€12,75). Twee flinke gepocheerde snoekgehaktballen overgoten met een bechamelsaus en dat dan nog eens gegratineerd. Als heerlijk voorgerecht kan dat tellen. Waar vind je tegenwoordig nog gerechten op basis van deze zoetwaterroofvis?
Deze voorgerechten worden gevolgd door ‘Saucisson chaud de Lyon’ (€16,25) voor mij en ‘Carré de veau de lait aux fèves des marais’ (€22,75) voor haar.
Bij de witte worsten worden heel lichte linzen geserveerd, die besprenkeld zijn met azijn. Dit geeft opnieuw een zurige frisse tegensmaak. Er wordt ook een potje Tierenteynmosterd op tafel gezet.
Het kalfje is niet voor niets gestorven, want het vlees is werkelijk succulent. Alleen zou de saus op basis van een bruine kalfsfond on the side moeten geserveerd worden ipv ze te napperen. Dat is iets wat Belgische restaurants kunnen leren van Amerikaanse. Ook is er iets te weinig peper en zout gestrooid op de moerasbonen en zou er misschien in fatsoenlijke Laguiole messen moeten worden geïnvesteerd, want de huidige gekartelde steakmessen doen het vlees geen eer aan. Maar niet getreurd over deze kleine details.
We drinken bij dit alles een perfecte suggestie van de patron: een l’Esprit Samsons 2005, een Brouilly uit de Beaujolais (€31,75). Tot slot delen we nog een ‘Baba au rhum’ (€7,50), opnieuw een klassieker uit de Franse keuken die ik nog nooit zo lekker in België heb gegeten.
De rekening bedraagt €114,50. Kortom, de TGV naar Lyon nemen om gastronomische redenen is niet meer nodig. Even naar de buurt van het kerkhof van Elsene rijden volstaat.
Conclusie: Essentie van de Lyonnaise bouchonkeuken. 'Terroir'producten met liefde bereid volgens aloude recepten.
Eten: 9/10
Bediening: 8/10
Comfort: 6/10
Globale beoordeling: **** (zeer goed)
Type: restaurant
Keuken: Frans
Specialiteit: streekgerechten, bistrokeuken
Le Doux Wazoo
Pleisterstraat 21
1050 Elsene
Met originele titel en volledige conclusie. Met dank aan mijn copain Niels, die alvorens ik hem bekeerd heb tot Stonesfreak een Zappafreak was, voor het uitvlooien hoe dat nu juist zit met de betekenis van de LP-titel ‘The Grand Wazoo’. Het resultaat is een primeur. De naam van het restaurant wordt eindelijk verklaard. In de Knack restaurantgids 2009-2010 van Pieter van Doveren komt op blz. 51 het Zappaverhaal bovendrijven. Prima, het is dus opgepikt.
Op de ZONE02/FR website zijn er tegenstrijdige reacties opgetekend. Positief begin 2008 en uiterst negatief een jaar later. Kroniek van een aangekondigde dood, want niet veel later viel het doek. In 2013 ging in het pand de soepbar 'Wazoup' open. Wie haalt het in zijn hoofd om achter het kerkhof van Elsene een soepbar te openen? Met als verzwarend element dat de soepbartrend dan al tien jaar achter ons lag. Natuurlijk is Wazoup alweer failliet.
--------------------------------------------------------------------------------
Elise - 22/02/2009 13:36:07 1/5 Une très TRES grosse déception. Nous y sommes allés confiants, après avoir lu la critique dans Zone 02. Nous avions même été prévoyants et avions réservé: un samedi soir, on ne sait jamais.
L'accueil à l'arrivée fut loin d'être chaleureux. On nous a laissé attendre plus d'1/4 d'heure avant de nous apporter la carte des suggestions, puis encore un bon 1/4 d'heure avant de prendre notre commande. Le tout sans nous dire plus de 3 mots. La commande prise, il nous a fallu attendre encore une demie heure avant d'être servis. Le plus agaçant étant que des tables arrivées après nous furent servies avant nous. Les plats sont arrivés juste au moment où nous allions nous plaindre, c'était tout juste. L'agneau, l'andouillette, et le saucisson chaud étaient très bons, hélas, le manque d'attention dans les détails ont un peu gâché notre plaisir: la moutarde qui accompagnait le saucisson chaud n'était ni forte, ni piquante, et les frites manquaient vraiment de croustillant.
Les desserts furent encore plus décevants: la crème brûlée nous a été servie à température ambiante, me laissant penser qu'elle était préparée d'avance et non pas à la commande, quant au baba au rhum, il était tout simplement mauvais, avec un arrière goût qui n'aurait pas dû être là.
Des fautes graves dans le service aussi: on nous a ignoré toute la soirée comme si on dérangeait, personne n'est donc venu vérifier que nos plats étaient satisfaisants après les avoir servis; après le débarrassage, le serveur est venu ramasser nos miettes… avec un torchon mouillé, et on nous a arraché nos verres à vin alors que nous n'étions pas encore sortis de table...
Est-ce parce que nous n'étions pas des habitués qu'on nous a traité comme des parias? En tout cas, le manque de professionnalisme du personnel a fait que mon repas m'est resté sur l'estomac. Et au final, l’addition aussi, parce qu'entre une carte soit disant d’inspiration bouchon lyonnais, où on ne sert même pas de quenelles, et des tarifs de chef étoilé au Michelin, j'aurais au moins espéré passer une bonne soirée. Ce ne fût certainement pas le cas, et on ne m’y reprendra pas à deux fois.
--------------------------------------------------------------------------------
Carole - 13/02/2008 14:54:20 5/5 Toujours un plaisir de se laisser guider par l'accueil et la carte de Roland Berliner dans un décor apaisant...Service impeccable, discret et charmant...Cuisine sans fausse note...Parfait dans les moindres détails...Merci!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten